Buitenland

Duitse justitie zoekt naar agenten CIA

BERLIJN (ANP) - Duitse aanklagers hebben arrestatiebevelen uitgevaardigd voor dertien medewerkers van de Amerikaanse inlichtingendienst CIA. Dat heeft de Duitse zender ARD gemeld.

1 February 2007 08:55Gewijzigd op 14 November 2020 04:29

Zij worden volgens het openbaar ministerie in München gezocht in verband met de vermeende ontvoering van de in Libanon geboren Duitser Khaled al-Masri.Masri stelt dat Amerikaanse agenten hem op oudejaarsavond 2003 oppakten in de Macedonische hoofdstad Skopje. Vervolgens vlogen ze hem naar een gevangenis in Afghanistan. Na vijf maanden ondervraging en marteling werd hij naar eigen zeggen zonder aanklacht gedumpt in Albanië.

De vermeende ontvoerders wordt vrijheidsberoving en het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel ten laste gelegd. Het blijft evenwel maar de vraag of de gezochte personen zich ooit voor een Duitse rechter hoeven te verantwoorden. De Verenigde Staten zijn niet genegen om CIA-medewerkers uit te leveren. Bovendien staan op de arrestatiebevelen de vermoedelijke schuilnamen van de agenten.

De Duitse zender ARD wist al wel de identiteit van zeker drie van de verdachten boven water te krijgen. Ze wensten voor de camera geen commentaar te geven. De piloten wonen in de Amerikaanse staat North Carolina en werkten voor de firma Aero Contractors, die veel illegale vluchten uitvoerde in opdracht van de CIA.

De kwestie heeft in Duitsland veel stof doen opwaaien. De zaak-Al-Masri wordt door mensenrechtenorganisaties gezien als een bewijs dat de CIA in Europa geheime vluchten uitvoerde met terreurverdachten. Die verdwenen vervolgens zonder vorm van aanklacht in geheime ondervragingskampen van de geheime dienst.

Al-Masri heeft in de VS tot nog toe tevergeefs geprobeerd via de rechter schadevergoeding af te dwingen. Die wees zijn klacht af omdat openbare behandeling van de zaak de nationale veiligheid in gevaar zou brengen.

Hoewel de arrestatiebevelen van gisteren waarschijnlijk weinig zullen opleveren, noemde advocaat Manfred Gnjidic van Al-Masri ze een stap in de goede richting. Met deze daad maakt het openbaar ministerie duidelijk dat de CIA in het buitenland niet zomaar zijn gang kan gaan, aldus de jurist.

In Italië dient een vergelijkbare zaak. Ook daar zijn CIA-medewerkers aangeklaagd wegens ontvoering. Op klaarlichte dag grepen ze Abu Omar in het centrum van Milaan en vlogen hem over naar Egypte. De CIA-chef in Milaan ontvluchtte als een dief in de nacht het land om zich niet te hoeven verantwoorden voor de rechter. De verhoudingen tussen Rome en Washington zijn erdoor bekoeld. De samenwerking tussen de inlichtingendiensten van beide landen is eveneens verstoord.

Het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken wenste geen commentaar te geven over mogelijke gevolgen van de zaak. Onderzoeken van het OM staan los van de politiek, aldus het departement.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer