Binnenland

Blauwzuurgas vrij bij scheepsbrand

VELSEN - Dichte rookwolken hingen dinsdag boven de haven van Velsen–Noord. Door een brand op een groot vissersschip ondervonden mensen in de wijde omtrek van het dorp aan het Noordzeekanaal hinder. De rook belemmerde het vlieg– en autoverkeer, bovendien werden bedrijventerreinen ontruimd, omdat door de brand gevaarlijke stoffen vrijkwamen. De brandweer verwacht nog een paar dagen met bluswerkzaamheden bezig te zijn.

Redactie digitale media
30 January 2007 16:24Gewijzigd op 14 November 2020 04:29
VELSEN - Door een brand op een vissersschip is in de haven van het Noord-Hollandse Velsen blauwzuurgas vrijgekomen. De burgemeesters van Velsen en Beverwijk hebben om die reden bedrijventerreinen in de omgeving ontruimd.De brandweer bezig met het blussen
VELSEN - Door een brand op een vissersschip is in de haven van het Noord-Hollandse Velsen blauwzuurgas vrijgekomen. De burgemeesters van Velsen en Beverwijk hebben om die reden bedrijventerreinen in de omgeving ontruimd.De brandweer bezig met het blussen

De brandweer heeft de bluswerkzaamheden op dit moment gestaakt omdat door de grote hoeveelheid water het schip dreigde te kapseizen. De bewoners van de woonboten in de buurt van het schip zijn geëvacueerd omdat het gevaar bestaat dat brandende stookolie in het water van de haven terecht komt.Rond 20.00 uur was nog steeds sprake van zware rookontwikkeling, aldus de gemeente. De A9 tussen knooppunt Velsen en knooppunt Beverwijk en de N246 tussen Beverwijk en Nauerna blijven komende nacht in beide richtingen gesloten. Verwacht wordt dat de afsluiting in de ochtendspits behoorlijk verkeersproblemen op zal leveren. De werknemers van bedrijven in de buurt kunnen naar verwachting woensdagochtend nog niet naar hun werkplek.

Bij de brand kwam blauwzuurgas vrij. Hierdoor werden bedrijventerreinen ontruimd. In de loop van de dag ontstond ontploffingsgevaar, maar dat gevaar is aan het einde van de middag verminderd, bleek uit onderzoek door de brandweer. Mocht er toch een explosie optreden, dan zullen de gevolgen zich beperken tot het schip en enkele meters daarbuiten.

Blauwzuur is een uiterst giftige chemische verbinding van waterstof, koolstof en stikstof. Het ruikt naar amandelen en kan bij inademing levensgevaar opleveren. Blauwzuurdampen mengen verder goed met lucht, waarna explosiegevaar ontstaat.

Omwonenden krijgen het advies om ramen en deuren gesloten te houden en af te stemmen op de regionale omroep. Via de site www.crisis.nl wordt het publiek geïnformeerd over de brand op het schip.

De luchthaven Schiphol sloot uit voorzorg de Polderbaan en de Zwanenburgbaan vanwege de ernstige rookontwikkeling. De vliegtuigen vertrokken en landden op de Buitenveldertbaan en de Kaagbaan. Aan het einde van de middag kon Schiphol alle banen weer gebruiken.

Mensen die door de brand op het schip hun werk hebben moesten verlaten, kregen opvang in het Kennemer Theater in Beverwijk. De brand, waardoor blauwzuurgas en koolmonoxide zijn vrijgekomen, breidt zich nog steeds uit. De rook drijft richting Zaanstad.

Door de dichte rook hadden ook weggebruikers slecht zicht. Om die reden werden ter hoogte van de Wijkertunnel de A9 (Beverwijk–Velsen), de N202 (zuidzijde Noordzeekanaal) en de N246 (noordzijde Noordzeekanaal) enkele uren afgesloten voor het verkeer. Het verkeer werd omgeleid. Rond 14.00 uur werd alleen de N202 weer vrijgegeven. Op de A9 stond in de avondspits een lange file als gevolg van de rook.

Het vissersschip draagt de naam Willem van der Zwan of SCH 302. Het vaartuig is van het bouwjaar 1999 en meet 143 meter. De diepte van het schip is 7 meter. Dat vermeldt de website van Rederij W. van der Zwan.

Het vaartuig van de rederij uit Scheveningen is een zogenoemde diepvriessterntrawler. Dat betekent dat het schip een grote capaciteit heeft om de gevangen vis in koel– en vriesinstallaties op te slaan. De vis wordt gevangen met een trechtervormig net dat op zeer grote dieptes over de bodem van de zee wordt voortgesleept.

Rederij W. van der Zwan had in augustus 2006 ook al te maken met een brand. Toen ging een pand van het bedrijf in Scheveningen grotendeels in vlammen op. Volgens de reder werd die brand veroorzaakt door kortsluiting.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer