Koninklijk Huis

Vijf jaar getrouwd, vijf jaar succes

Ze kwam, zag en overwon. Zo wordt de komst van prinses Máxima naar Nederland wel omschreven. En terecht. Een Argentijnse vrouw van omstreden komaf werd binnen de kortste keren de populairste Oranje in Nederland. Komende vrijdag is het vijf jaar geleden dat prins Willem-Alexander en prinses Máxima elkaar het jawoord gaven.

W. G. Hulsman
26 January 2007 13:51Gewijzigd op 14 November 2020 04:28
Prins Willem-Alexander en prinses Máxima zijn op 2 februari vijf jaar getrouwd. Zij zullen er alleen in familiekring aandacht aan besteden. Foto RD, Henk Visscher
Prins Willem-Alexander en prinses Máxima zijn op 2 februari vijf jaar getrouwd. Zij zullen er alleen in familiekring aandacht aan besteden. Foto RD, Henk Visscher

Het ijs breekt op 30 maart 2001. Binnen een halfuur heeft Máxima Zorreguieta de harten van veel Nederlanders gestolen. Prins Willem-Alexander en Máxima verloven zich die dag. Het gesprek met de pers begint koel, maar eindigt warm en enthousiast. Daarna kijken veel Nederlanders over de bergen die vader Zorreguieta aanvankelijk opwierp heen en zien in Máxima een spontane, hartelijke vrouw die past aan de zijde van de toekomstige koning.Als het paar na de zomer een kennismakingstoer langs alle provincies maakt, blijkt de steun voor het huwelijk bij elk bezoek. Er hangt wel eens een kritisch spandoek en er klinkt soms een scherp woord, maar verder is overal enthousiasme: bij de molens van Kinderdijk, op de Binnendieze in ’s-Hertogenbosch, op het Revius College in Leersum, in het ziekenhuis in Zwolle, in Friesland, Zeeland, overal.

Op 8 januari 2002 gaan prins Willem-Alexander en zijn verloofde in ondertrouw. Dat werken ze schriftelijk af. Later die dag nemen zij in Paleis Noordeinde de eerste postzegels ter gelegenheid van hun huwelijk in ontvangst. Een televisie-interview dat op 18 januari wordt uitgezonden zorgt nog voor enige commotie. De prins en zijn aanstaande vrouw doen het onderzoek dat de regering heeft laten uitvoeren naar de betrokkenheid van vader Zorreguieta bij de wandaden van het regime-Videla af als „een mening.” De prins geeft ook aan dat hij eveneens voor Máxima had gekozen als de Eerste en de Tweede Kamer geen toestemming zouden hebben gegeven voor zijn huwelijk.

Op 25 januari biedt de regering het paar een diner aan en de dag voor het huwelijk is er een concert ter ere van het bruidspaar in het Koninklijk Concertgebouw in Amsterdam. Het paar bezoekt die dag ook een groot Oranjefeest in de Amsterdam ArenA. Daar krijgen zij het nationale geschenk van alle Nederlanders aangeboden: het Oranjefonds. Met geld uit dat fonds zullen projecten worden gesteund die de samenleving versterken.

De 2e februari, de trouwdag, is een warme dag. De zon schijnt. Het paar straalt geluk uit, ook al moeten vader en moeder Zorreguieta noodgedwongen verstek laten gaan. Willem-Alexander en Máxima geven elkaar het jawoord tegenover burgemeester Cohen. Dat gebeurt in de Beurs van Berlage in Amsterdam. Aansluitend is de kerkdienst in de Nieuwe Kerk op de Dam. De bandoneonmuziek van Carel Kraaijenhof zorgt bij Máxima voor emoties. Haar vaderland is haar vaderland niet meer.

Hoewel de kerkdienst een protestantse vorm heeft, zijn er ook roomse elementen in opgenomen. Prinses Máxima zal Rome ook na haar huwelijk trouw blijven, heeft zij gezegd. Zij zal zich oriënteren op het protestantisme. Anno 2007 heeft die verkenning echter nog steeds niet tot een overstap naar de Protestantse Kerk in Nederland geleid.

Sinds het huwelijk zijn prins Willem-Alexander en prinses Máxima alleen maar populairder geworden. Ze werken hard: de prins op het gebied van water en zijn verdere voorbereiding op de troon, de prinses zet zich in voor allochtonen en vrouwen. Nog steeds weet het prinselijk paar harten te winnen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer