Investeerder Apax stapt uit PCM
AMSTERDAM (ANP) - De Britse investeringsmaatschappij Apax Partners stapt uit PCM. Een andere grootaandeelhouder, Stichting Democratie en Media, neemt het belang van 47,5 procent in het uitgeefconcern over.
Dat heeft PCM, uitgever van kranten als de Volkskrant en NRC Handelsblad, dinsdag gemeld. Volgens PCM gaat het om een principeakkoord. Andere aandeelhouders ondersteunen de transactie. Financiële details zijn niet bekendgemaakt.Geruchten over een vertrek van Apax gingen al langer. De Britten lagen geregeld in de clinch met de Stichting Democratie en Media over de toekomst van PCM. De stichting, die is voortgekomen uit de verzetskrant Het Parool, was daarbij vooral bang dat de investeringsmaatschappij te veel uit was op eigen gewin. De redacties van de PCM-kranten hebben deze zorgen ook geuit.
Apax verwierf in mei 2004 een belang in PCM door aandelen over te nemen van een bankenconsortium van ING, Aegon en NIB en de Stichting Democratie en Media. Laatstgenoemde nam toen afstand van een meerderheidsbelang van 57,4 procent. Apax had het de afgelopen jaren feitelijk voor het zeggen.
Toen Apax instapte had het bedrijf voor ogen dat het na vier tot vijf jaar weer uit het uitgeversconcern zou stappen. Dat het tweeënhalf jaar zijn geworden, noemt het Britse bedrijf geen teleurstelling. „Wij waren bereid de route af te maken, maar kregen een voorstel van de Stichting Democratie en Media dat voldoende attractief was”, aldus adviseur Joop Krant van Apax.
De stichting voorziet geen grote koerswijzigingen. „We willen dat het concern ongeveer zo in stand blijft als het nu is, en dat het de verschillende titels behoudt”, aldus een zegsman van de stichting. Een woordvoerder van PCM zei eveneens te vermoeden dat er voor de raad van bestuur van het concern weinig gaat veranderen.
Hoofdredacteur Birgit Donker van NRC Handelsblad en nrc.next vindt het nog te vroeg om te zeggen wat de nieuwe verhoudingen gaan betekenen voor de kranten. „De doelstelling van Stichting Democratie en Media kunnen wij alleen maar toejuichen. Apax heeft destijds een stuk verzakelijking gebracht. Daar zijn wij voor, maar ook voor kwaliteitsjournalistiek, en daar is weer geld voor nodig”, aldus Donker. Haar collega Pieter Broertjes van de Volkskrant is enthousiaster. Hij vindt het vertrek van Apax verstandig, omdat het in zijn ogen „allemaal wel erg complex” werd. „We zullen nu in rustiger vaarwater komen”, aldus Broertjes.