Kerk & religie

Koningin krijgt interreligieuze verklaring

UTRECHT - In aanwezigheid van koningin Beatrix hebben vertegenwoordigers van de zes grootste religieuze en levensbeschouwelijke stromingen in Nederland dinsdag in het Academiegebouw van de Universiteit Utrecht een gezamenlijke verklaring ondertekend. Daarin spreken zij uit dat ze „in vrijheid en in vrede met elkaar willen samenleven.”

Kerkredactie
24 January 2007 09:45Gewijzigd op 14 November 2020 04:27

Ongeveer 200 mensen uit uiteenlopende levensbeschouwelijke tradities woonden de bijeenkomst ”In vrijheid verbonden; Samen leven in wederzijds respect” bij. Het thema van de bijeenkomst refereerde aan de multireligieuze en levensbeschouwelijke viering die op 15 december 2005 in de Utrechtse Domkerk plaatsvond ter gelegenheid van het zilveren regeringsjubileum van koningin Beatrix. De bijeenkomst van dinsdag was daar een vervolg op.In een voorbereidende stuurgroep, waarin vertegenwoordigers van de verschillende levensbeschouwelijke stromingen zitting hadden en waarvan ds. Ineke Bakker van de Raad van Kerken voorzitter was, ontstond het plan om met een gezamenlijke verklaring te komen. Datum en locatie waren bewust gekozen: op 23 januari 1579 werd op dezelfde locatie „een eeuwig verbond van eenheid” in de Nederlanden gesloten: de Unie van Utrecht. Hierin werd voor het eerst officieel verklaard „dat alle burgers vrij zijn om hun eigen geloof te belijden en dat de overheid niemand voor dat geloof ter verantwoording mag roepen of vervolgen.”

Twaalf vertegenwoordigers van hindoeïsme, boeddhisme, jodendom, christendom, islam en humanisme traden gisteren plechtig de aula van het Academiegebouw binnen, ds. Bakker geflankeerd door de koningin, kardinaal Simonis door ds. J. G. Heetderks, preses van de synode van de PKN. Andere vertegenwoordigers waren onder anderen hoofdrabbijn B. Jacobs, L. de Waal van het Humanistisch Verbond en imam A. Zanzen namens de moslimgemeenschap.

Vervolgens plaatsten de verschillende vertegenwoordigers religieuze symbolen op de kaart van Nederland. Dat waren de glazen sculptuur (humanisme), het kruis (christendom), de lotus (boeddhisme), de aum (hindoeïsme), de menora (jodendom) en de Koran (islam). De twaalf vertegenwoordigers begroetten elkaar en liepen vervolgens de zaal in om de overige aanwezigen te begroeten. De groet werd doorgegeven door de zaal.

De Amsterdamse wethouder Aboutaleb sprak over ”Samen leven in wederzijds respect”. Hij verwoordde het ideaal van een samenleving met „een gemeenschappelijk culturele basis die voor allen geldt en nooit onderhandelbaar is, met daarbovenop ruimte voor een diversiteit aan culturele patronen.”

Vervolgens brachten verschillende religieuze en levensbeschouwelijke stromingen gezongen liederen en voorgedragen teksten ten gehore, waarbij psalmen afgewisseld werden door hindoeïstische mantra’s en boeddhistische liederen.

Na een boeddhistische gongslag werd de gemeenschappelijke verklaring voorgedragen door ds. Bakker en zes personen vanuit de verschillende tradities. De koningin kreeg daarop deze verklaring aangeboden door ds. Bakker.

De verklaring benadrukt de vrijheid van gedachte, geweten en godsdienst, afkeer van discriminatie en dwang tot het belijden van geloof. „Wij zetten ons in verbondenheid met elkaar in om in gesprek te blijven met respect voor de vrijheid van ieders geloofs- of levensovertuiging en culturele traditie. (…) Wij bieden onze rijkdom in overtuigingen en tradities aan ter verdieping en versterking van de solidariteit in de Nederlandse samenleving.”

De verklaring kan vanaf woensdag getekend worden op www.invrijheidverbonden.nl.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer