Tegengas
Fietslampje
Het is de vrees van iedere automobilist: uit het duister verschijnt ineens een fietser zonder licht en die belandt onder de wielen.De politie Haaglanden wil jongeren op het hart binden alleen met brandende fietslamp het donker in te gaan. Op zijn jongerensite plaatste het korps vorige week een confronterend filmpje.
Het begint met een vader die twee jongens, die op het punt staan om uit te gaan, waarschuwt met verlichting te fietsen. „Doe het nou eens veilig. Doe het met een lampje.”
Een van de twee jongens heeft geen werkend fietslicht. Even later doemen de koplampen van een vrachtwagen op. De jongen komt onder de truck terug. Als de andere jongen hem even later belt, krijgt hij de voicemail. „Sorry, ik ben er even niet.” Het filmpje toont het slachtoffer op een brancard. De gewonde is omgeven door slangen en draden. „Deze jongeman van zestien jaar is aangereden door een vrachtwagen. Deze jongen zat op een fiets zonder licht. Hij kwam met zijn hoofd op het asfalt”, laat een van de medici weten.
Even later komt het roerloze gezicht van de jongeman in beeld. Hij overleeft het ongeval niet.
Gaat deze vorm van voorlichting niet wat te ver?
Woordvoerder T. Horsman van de politie Haaglanden: „Veel jongeren gaan op de fiets naar school. Maar ze beseffen niet altijd hoe belangrijk goede fietsverlichting is. Het onderwerp staat bij veel jongeren niet hoog aangeschreven. Terwijl het heel gevaarlijk is om zonder licht te rijden. Daarom hebben we dit filmpje gemaakt. Om de ernst van de situatie te benadrukken.”
Heiligt het doel de middelen?
„Elke aanrijding is er een te veel. Met een dusdanig indringend filmpje kun je jongeren bereiken. De website wordt goed bezocht: 80.000 hits in twee dagen.”
Laten jongeren zich gezeggen?
„We hopen het. Het is lastig aan te tonen of de campagne effect heeft. Maar elk kapot lampje is er een te veel.”
Tweede gezicht
”Liefde op het tweede gezicht”. Onder die naam begint over een maand een datingshow van televisiezender SBS6, zo werd maandag bekend.
In de show, die aanvankelijk ”Monsterlijke liefde” zou heten, moeten mensen met ernstige handicaps aan een partner worden geholpen. „Dan kun je denken aan mensen met verminkingen in het gezicht, personen in een rolstoel of mensen die een van hun ledematen missen”, licht SBS6-woordvoerder Eric Dekker toe. „De bedoeling is dat er meer acceptatie van en respect voor mensen met handicaps komt.”
Dreigt het niet te verworden tot een leedvermaakshow?
„Wij gaan heel integer te werk. De serie wordt gemaakt door een producent die de nodige ervaring heeft met het maken van gezondheidsprogramma’s, zoals Vinger aan de pols. Hopelijk worden mensen met ernstige handicaps door het programma verdergeholpen. Ik heb vandaag vaker dergelijke vragen gekregen. Of het niet aapjes kijken of een horrorshow wordt. Zulke vragen zeggen meer over onze maatschappij. Kennelijk rust er een taboe op dit thema.”
U wilt hoge kijkcijfers halen?
„Wij zijn een commercieel station, dus kijkcijfers zijn belangrijk. We hopen dat mensen met een handicap en andere kijkers onze serie zullen waarderen en erdoor worden geholpen.”