Grondvlak
Renovatie cgk Gouda
De christelijke gereformeerde kerk te Gouda is het afgelopen halfjaar grondig verbouwd. Het kerkgebouw, uit 1927, ligt verscholen achter een van de grachtenpanden aan de Hoge Gouwe in Gouda. „Veel mensen denken dat het een schuilkerk is”, aldus koster Daan Oskam.De renovatie was niet alleen bouwtechnisch noodzakelijk, maar heeft ook gezorgd voor meer gebruiksmogelijkheden. Het kerkgebouw is multifunctioneler geworden, wat bijvoorbeeld blijkt uit het feit dat de kerkbanken in de kerkzaal vervangen zijn door losse stoelen. Het gebouw is verder voorzien van nieuwe glas-in-loodramen.
Het vernieuwde kerkgebouw zal zondag tijdens een „feestelijke kerkdienst” officieel worden heropend. Belangstellenden zijn welkom tijdens de open middag, zaterdag van 14.00 tot 16.30 uur.
Gkv Dronten
De gereformeerde kerk vrijgemaakt (gkv) in Dronten is verdergegaan als twee zelfstandige kerken: Dronten-Noord en Dronten-Zuid. De instituering van de twee zelfstandige kerken had plaats tijdens een bijeenkomst op 28 december, meldt het jongste nummer van het vrijgemaakte orgaan De Reformatie. Twee jaar is onder leiding van een commissie gewerkt aan de splitsing van de gemeente, die ongeveer 950 leden telt.
Beide gemeenten blijven samenkomen in het gebouw De Lichtboei. Ds. J. R. Visser is verbonden aan de kerk te Dronten-Noord (519 leden) en ds. B. Schaaij aan de kerk te Dronten-Zuid (427 leden).
Luthersen Apeldoorn
De evangelisch-lutherse gemeente van Apeldoorn blijft definitief zelfstandig voortbestaan, naast de protestantse gemeente die momenteel in Apeldoorn wordt gevormd. Dat meldt de kerkbode van de protestantse gemeente in wording van Apeldoorn.
In een enquête konden de leden van de lutherse gemeente kiezen uit een fusie of een federatie met de hervormde gemeente en de gereformeerde kerk ter plaatse of voor een zelfstandig voortbestaan. Bijna 70 procent van de ondervraagden koos voor een zelfstandig voortbestaan naast de protestantse gemeente. Eerder had de kerkenraad van de lutherse gemeente zich hier al unaniem voor uitgesproken.
In Apeldoorn loopt op dit moment de procedure om de hervormde gemeente en de gereformeerde kerk ter plaatse tot één protestantse gemeente om te vormen. Eerder al heeft de hervormde wijkgemeente van bijzondere aard Eben-Haëzerkerk te kennen gegeven buiten de fusie te zullen blijven. Deze gemeente zal voortbestaan als hervormde wijkgemeente van bijzondere aard.
De gefuseerde protestantse gemeente van Apeldoorn zal straks een kleine 20.000 leden tellen. De hervormde wijkgemeente van bijzondere aard telt ongeveer 1500 leden, de lutherse gemeente ruim 200 leden.
De Protestantse Kerk in Nederland kent protestantse gemeenten, hervormde gemeenten, gereformeerde kerken en lutherse gemeenten.
Predikant gkv mag preken in Ngk
De gereformeerd vrijgemaakte predikant ds. E. J. van den Bos uit Zaandam mag vanaf deze maand voorgaan in de Nederlands Gereformeerde Kerken (NGK), met uitzondering van de gemeenten die een vrouw in het ambt hebben. Daarmee hebben de classis Alkmaar-Haarlem van de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt en de regio Alkmaar/Zaandam van de NGK ingestemd.
Ds. Van den Bos is de eerste predikant binnen de GKV die toestemming heeft gekregen in heel de NGK voor te gaan. Het verzoek was ingediend door de gkv/Ngk-samenwerkingsgemeente in Zaandam, waar hij predikant is.
Renovatie cgk Dordrecht
Het interieur van de christelijke gereformeerde kerk van Dordrecht-Centrum op de hoek Singel/Dubbeldamseweg is de afgelopen maanden ingrijpend gerenoveerd. De kerkbanken zijn van een betere zithouding voorzien. De houten vloer werd geschuurd en in de olie gezet en het interieur is opnieuw geschilderd. In overleg met monumentenzorg is de kerk voorzien van een kleurencombinatie die gebruikelijk was rond 1920. Verder vertonen de trappenhuizen naar de drie gaanderijen weer hun oorspronkelijke balusters en open leuningen. Doordat de oude wandradiatoren werden vervangen door veel kleinere convectors, zijn de glas-in-loodramen weer helemaal vrij in het zicht gekomen.
„Heel wat gemeenteleden hebben zich inspannen om het interieur weer in de oude luister terug te brengen”, zo meldt J. de Heer, scriba van de kerkenraad. De kosten van de renovatie vallen niet onder de subsidieregeling van de Rijksdienst voor de Monumentenzorg en zijn door de gemeenteleden gedragen. De afronding van de renovatie valt samen met de komst van de nieuwe predikant, ds. J. M. J. Kieviet. Deze doet vrijdagavond intrede in de gemeente van Dordrecht-Centrum.
De rubriek Grondvlak is bedoeld voor nieuws vanuit plaatselijke gemeenten. Berichten die voor plaatsing in aanmerking komen, kunnen gemaild worden naar: grondvlak@refdag.nl. Post kan gestuurd worden naar: Reformatorisch Dagblad, t.a.v. kerkredactie, Postbus 670, 7300 AR Apeldoorn.