Economie

Kamer krijgt reacties uitbreiding Maasvlakte

De Tweede Kamer heeft gisteren alle reacties op het kabinetsbesluit om de haven van Rotterdam uit te breiden en tegelijkertijd extra natuurgebied aan te leggen, gekregen. Op basis van deze reacties komt het kabinet waarschijnlijk in december met het definitieve voorstel.

ANP
23 November 2001 21:06Gewijzigd op 13 November 2020 23:17

In mei besloot het kabinet tot landaanwinning (Maasvlakte 2), een betere benutting van bestaand Rotterdams gebied en de aanleg van 750 hectare natuur- en recreatiegebied in de regio Rotterdam. Burgers en belangenorganisaties konden op dat besluit tot eind juli reageren. Daarna volgde nog bestuurlijk overleg met bijvoorbeeld gemeenten en kwam er wettelijk verplicht advies van onder meer de commissie voor de milieueffectrapportage.

De inspraakronde leverde 197 reacties op, vooral van burgers en andere particuliere organisaties. Slechts enkelen wijzen de aanleg van de tweede Maasvlakte af, zoals bijvoorbeeld de visserijsector. Maar bijvoorbeeld de deelgemeente Hoek van Holland beveelt aan zo snel mogelijk met de aanleg te beginnen, omdat er op bestaand Rotterdams gebied nauwelijks extra ruimte te vinden is.

In veel reacties wordt overigens de voorkeur uitgesproken voor een noordelijke variant van de Maasvlakte, omdat die zo min mogelijk invloed zou hebben op al bestaande natuur en milieu voor de Zuid-Hollandse eilanden.

Nieuw natuurgebied
Over de aanleg van 750 hectare nieuwe natuur lopen de reacties sterk uiteen. Een aantal gemeenten vindt dat er in hun omgeving te weinig bij komt. Maar bijvoorbeeld Albrandswaard, hoe blij ook met de aanwijzing van Midden-IJsselmonde als natuurgebied, ziet weer minder in het voorstel dat dat natte natuur moet worden. De ruim 500 leden van een golfclub in het gebied, overigens door de projectorganisatie Mainport Rotterdam (PMR) als één reactie gezien, zien ook helemaal niets in de verplaatsing van hun golfbaan.

Het kabinet zal de reacties en inspraak verwerken in het definitieve voorstel, de zogenoemde planologische kernbeslissing. Naar verwachting komt die 14 december in het kabinet. Wanneer ook de Tweede en Eerste Kamer daarover hebben besloten, kan alleen nog bij de Raad van State bezwaar worden gemaakt.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer