Hillary Clinton wil terug in Witte Huis
NEW YORK - „Ik doe mee en ik doe mee om te winnen!” aldus Democratisch senator Hillary Clinton zaterdag via haar nieuwe verkiezingswebsite (www. hillaryclinton.com). Daarmee maakte zij een einde aan alle onzekerheid over haar plannen. Zij streeft naar de Democratische kandidatuur voor de presidentsverkiezingen eind volgend jaar en hoopt vervolgens terug te keren naar het Witte Huis. Ditmaal niet als ”first lady” maar als eerste vrouwelijke president van Amerika.
Clintons aankondiging kwam enkele dagen nadat haar zwarte collega Barack Obama zijn ambities voor het Witte Huis duidelijk maakte, hoewel Obama’s formele aankondiging pas voor 10 februari is gepland.
Gisteren maakte ook gouverneur Bill Richardson van Nieuw Mexico bekend dat hij zijn oog heeft laten vallen op het Witte Huis. Richardson was onder Bill Clinton Amerika’s VN-ambassadeur en later minister van Energie.
Officieel is de verkiezingsrace nog niet begonnen, maar Hillary, Obama en Richardson hebben alle drie een ”exploratory committee” (”voorbereidende commissie”) gevormd die hen in staat stelt alvast extra fondsen te werven voor een presidentiële campagne en om een verkiezingsstaf te vormen. Zij zijn overigens niet de enige Democraten met oriënterende commissies. Voormalig senator John Edwards (in 2004 ”running mate” van presidentskandidaat John Kerry), senator Chris Dodd, afgevaardigde Dennis Kucinich en gouverneur Tom Vilsack van Iowa hebben ook zulke commissies gecreëerd.
Van de zeven Democraten die nu min of meer officieel aan de race om het Witte Huis meedoen heeft Hillary met 41 procent de meeste voorkeur volgens een recente peiling van de Washington Post en ABC-News. Obama is tweede met 17 procent.
De winnaar zal het moeten opnemen tegen een Republikeinse kandidaat. Er zijn tot nu toe al negen Republikeinen die een oriënterende commissie hebben gevormd. De populairste onder hen zijn oud-burgemeester van New York Rudolph Giuliani gevolgd door senator John McCain. Zouden er nu presidentsverkiezingen gehouden worden dan zou Hillary hen beiden verslaan, zij het Giuliani slechts krap, met 49 tegen 47 procent.
Nog nooit in de Amerikaanse politieke geschiedenis zijn presidentsverkiezingen zo vroeg begonnen. Politiek analist Carlos Pascual van het Brookings Research Instituut in Washington ziet als reden hiervoor dat Bush niet herkozen kan worden omdat hij aan zijn tweede en wettelijk laatste termijn bezig is. „Er is ook geen vicepresident die zich opwerpt als opvolger zoals Al Gore in 2000, die opvolger hoopte te worden van Bill Clinton. Er zijn dus geen gedoodverfde kandidaten, wat sommige politici aanspoort om een poging te wagen.”
Wat Pascual betreft maakt Hillary Clinton zeker een kans om te winnen. „Zij is een sterke kandidaat onder de Democraten met veel politieke ervaring; ze heeft bovendien een goede adviseur, namelijk oud-president Bill Clinton, een van de meest gewiekste politici van ons land. Maar veel hangt natuurlijk ook af van haar Republikeinse opponent volgend jaar en van de vraag of haar stem in 2003 vóór de oorlog in Irak -waar zij nu grote vraagtekens bij zet- haar parten speelt.
Maar het lijkt mij eerlijk gezegd heel voorbarig om nu al te speculeren over de uitslag van een verkiezing die pas eind volgend jaar plaatsvindt.”