Discussie rond evangelische disputen in Engeland
EXETER - Een evangelische studentenvereniging uit het Engelse Exeter heeft de lokale studentenvakbond aangeklaagd wegens schending van de mensenrechten. Het resultaat van de rechtszaak kan grote gevolgen hebben voor religieus geïnspireerde disputen in Groot-Brittannië.
De studentenvakbond van de universiteit van Exeter besloot eind november alle fondsen en faciliteiten van de Christian Union (CU) in te trekken. Het hoofdbestuur heeft bezwaar tegen de reglementen van de vereniging, waarin staat dat elk lid een verklaring moet ondertekenen waarin hij Jezus Christus als zijn „Redder, Heer en God” erkent.Voorzitter Jemma Percey benadrukt dat deze clausule haaks staat op het non-discriminatiebeginsel van de universiteit. „Onze activiteiten moeten voor iedereen toegankelijk zijn”, aldus Percey. „De CU is de enige vereniging die barrières opwerpt voor het lidmaatschap. Andere religieuze verenigingen dwingen leden niet om tot hun geloofsrichting te behoren.”
De landelijke federatie van CU’s, de Universities and Colleges Christian Fellowship (UCCF), zegt de studentenunie van Exeter voor de rechter te zullen dagen. Paul Eddy, woordvoerder van UCCF, ziet in het verbod een schending van de vrijheid van godsdienst. „Onze grondslag is simpelweg een samenvatting van de visie en waarden van de CU. De vereniging van liberalen laat toch ook geen socialisten lid worden?”
De woordvoerder wijst de beschuldiging dat de vereniging studenten buitensluit van de hand. „Iedereen mag onze dispuutsactiviteiten bijwonen en discussiëren met onze sprekers. Wij zijn een van de meest open en democratische verenigingen binnen de universiteit.”
Afgelopen jaar hebben, behalve Exeter, ook de universiteiten van Birmingham en Edinburgh ervoor gekozen om de daar aanwezige CU geen fondsen toe te kennen. Zij vinden dat de vereniging discrimineert tegen onder andere niet-christenen en homoseksuelen.
Anglicaanse en rooms-katholieke bisschoppen hebben deze besluiten met harde woorden afgekeurd. In een open brief aan de Britse krant The Times stellen zij dat de „intolerante en onwettige maatregelen” moeten worden teruggedraaid.