Storksoap
De ondernemingskamer van het gerechtshof in Amsterdam velde een salomonsoordeel -zo valt her en der te lezen- in het conflict tussen het management van het industrieel concern Stork en twee grootaandeelhouders. Reden van deze omschrijving? Iedereen blij. En dus klopt de kwalificatie al niet. Het oordeel van koning Sálomo was destijds buitengewoon wijs, maar daarmee waren niet beide vrouwen ingenomen. Dat was slechts de echte moeder van het nog levende kind.
Toch wordt president Willems van de ondernemingskamer wijsheid toegedicht. En dat is terecht. De top van Stork, de twee grootaandeelhouders (het Britse Centaurus en het Amerikaanse Paulson), de ondernemingsraad en de vakbonden kunnen zich vinden in de uitspraak die de rechter woensdag deed.Althans, zo lieten zij zich uit over het oordeel. Terwijl feitelijk noch de aandeelhouders -die willen dat Stork zich opsplitst en verder gaat als pure luchtvaarttoeleverancier- noch Stork volledig hun zin hebben gekregen.
Integendeel, Centaurus en Paulson mogen de raad van commissarissen van Stork niet naar huis sturen, bepaalde de rechter. Dat was wel nodig, nu zowel deze raad als het management van het concern al maanden de hakken in het zand zet: de strategie van Stork -zakendoen vanuit drie verschillende divisies- staat niet ter discussie.
De ondernemingskamer verbood aan de andere kant ook de beschermingsconstructie -door middel van preferente aandelen- die Stork heeft opgeworpen om lastige en machtige aandeelhouders het zwijgen op te leggen. Aandeelhouders hebben wettelijke rechten, betoogt de rechter. Daar hoort ook het recht bij om commissarissen te ontslaan.
Met genoemde punten én met het benoemen van drie tijdelijke, extra commissarissen met ruime bevoegdheden zegt de president van de ondernemingskamer klip en klaar dat er bij dergelijke conflicten uiteindelijk één partij is die het voor het zeggen heeft: de rechter. Dat is zo verkeerd nog niet.
De uitkomst van een keihard gevecht tussen Stork en de twee grootaandeelhouders had zonder tussenkomst van de rechter naar alle waarschijnlijkheid meer verliezers dan winnaars opgeleverd. Er zijn in het bedrijfsleven veel meer belangen dan alleen de aandeelhouderswaarde, alle mooie verhalen ten spijt dat wat goed is voor de aandeelhouder, ook goed is voor bijvoorbeeld de werknemers. Een onafhankelijk en bindend oordeel van een instituut als de ondernemingskamer is dus bepaald geen overbodige luxe.
Rechter Willems heeft de kluwen die Stork heet niet helemaal ontrafeld. Hij verschafte woensdag wel de broodnodige lucht. De Amerikanen en de Britten zullen, of ze dat nu willen of niet, moeten polderen. En Stork zal ongetwijfeld water bij de wijn moeten doen. De toegewezen commissarissen hebben immers een doorslaggevende stem als het straks opnieuw over de te volgen strategie gaat.
Beide partijen zullen met weloverwogen en ter zake doende argumenten moeten komen, wil het uiteindelijke oordeel niet in hun nadeel uitvallen. Constructief overleg is altijd beter dan een moddergevecht of -misschien nog wel erger en hier het geval- het volstrekt negeren van elkaar.