Bos: PvdA–leider hoort in Tweede Kamer
DEN HAAG (ANP) – PvdA–leider Bos vindt nog steeds dat de politiek leider van zijn partij in de Tweede Kamer hoort te zitten. De enige uitzondering is volgens hem als de politiek leider minister–president kan worden.
Mijn mening is daarover niet veranderd, zei Bos dinsdag in de wandelgangen van het Tweede Kamergebouw. Hij noemde het „wel zo helder" als de PvdA–leider in het parlement zit.Bronnen binnen de PvdA houden er echter sterk rekening mee dat Bos vicepremier en minister van Financiën in het nieuwe kabinet wordt. De PvdA–leider zelf benadrukte dinsdag dat er tijdens de gesprekken met CDA en ChristenUnie over een nieuw kabinet nog niet over de invulling van ministersposten is gesproken.
Maandagavond zei huidig vicepremier Zalm (VVD) in het tv–programma Pauw en Witteman dat het goed zou zijn als Bos minister van Financiën zou worden. Zalm denkt dat „de capabele" Bos de post goed aan kan. Bovendien verwacht de VVD–bewindsman dat het komende kabinet aan stabiliteit zal winnen als de PvdA–leider daarin zitting neemt.
De kabinetsformatie gaat woensdag verder op een nog geheime locatie, die later op de dag wel bekend wordt gemaakt. Bos, CDA–leider Balkenende en ChristenUnie–voorman Rouvoet zullen daar drie dagen lang spreken onder leiding van informateur Wijffels. De onderhandelaars en hun secondanten Verhagen (CDA), Tichelaar (PvdA) en Slob (ChristenUnie) zullen op de locatie ook overnachten.
De gesprekken gaan vooral over de financiële paragraaf van het nieuwe regeerakkoord. De partijen moeten het erover eens worden hoeveel extra geld het nieuwe kabinet uittrekt voor investeringen in bijvoorbeeld het onderwijs, de oude wijken of de verpleeghuizen.
Het CDA, dat volgens zijn verkiezingsprogramma mikt op een begrotingsoverschot van 1 procent in de komende regeerperiode, is daarbij behoedzamer dan de PvdA. Die acht een begrotingsoverschot van een half procent voldoende.
Bronnen in beide kampen hebben goede hoop dat de partijen deze week een heel eind verder komen over de financiën. Moeilijker ligt de discussie over de hypotheekrenteaftrek, die de komende dagen waarschijnlijk ook aan bod komt. PvdA en ChristenUnie willen de renteaftrek beperken, maar het CDA voelt daar helemaal niets voor.
De informateur en de onderhandelaars zijn tot dusver zeer gesloten over wat zij aan de formatietafel bespreken. Maar volgens ingewijden is het denkbaar dat er vrijdag wat meer bekend wordt gemaakt.