Duitse watersnood beïnvloedt politiek
De overstromingen in Duitsland bieden bondskanselier Gerhard Schröder en zijn Groene regeringspartners een bijzondere kans om hun populariteit te vergroten.
In peilingen voor de parlementsverkiezingen van 22 september is die aan het dalen, maar het noodweer kan het tij keren. Dat schrijven analisten in de Duitse media van donderdag.
Een parade van kandidaten in rubberlaarzen en regenjassen waadde door Saksen, de oostelijke deelstaat die het hardst door de overstromingen is getroffen. Beelden van een bezorgde Schröder die de gedupeerden bezoekt domineerden het nieuws, terwijl zijn rivaal Edmund Stoiber opvallend afwezig was.
De Groenen, die samen met de sociaal-democratische SPD van Schröder regeren, spinnen garen bij de link die de Duitse kiezers leggen tussen het broeikaseffect en de uitzonderlijke weersomstandigheden die Midden-Europa treffen. De wateroverlast heeft vooral het economisch zwakke oosten van het land getroffen en daar wonen volgens peilingen de meeste zwevende kiezers. Veel van hen konden nu wel eens voor de Groenen kiezen.
Volgens analisten heeft de CDU/CSU van Stoiber zich ertoe laten verleiden om in de verkiezingscampagne het milieu een onderschikte rol te geven. Een commentator schreef donderdag in de Duitse krant Handelsblatt dat je met milieu weliswaar geen verkiezingen kunt winnen, maar dat men begint te beseffen dat je die er wel door kunt verliezen.
Terwijl Schröder in staat was om honderden miljoen euro’s federale hulp vrij te maken voor de getroffen gebieden, heeft Stoiber veel kritiek gekregen op het feit dat hij in zijn schaduwkabinet niet eens een milieudeskundige heeft aangewezen. Volgens een analist in de Tageszeitung is de CDU/CSU nu wanhopig bezig om haar imago op milieugebied op te vijzelen, maar heeft de bondskanselier al een flinke voorsprong.