Buitenland

Eurofractie CU/SGP zoekt coalitie met gelijkgezinden

De fractie van ChristenUnie/SGP in het Europees Parlement (EP) denkt na over het aangaan van allianties met geestverwante partijen elders in Europa. Prof. dr. R. Kuiper, directeur van het wetenschappelijk instituut van de ChristenUnie, verklaarde dit gisteren op een congres in Rotterdam.

Van onze buitenlandredactie
23 November 2001 20:49Gewijzigd op 13 November 2020 23:17

„Met de toetreding van tien nieuwe landen tot de EU en met hervormingen van de instellingen van de Unie in het verschiet, is het belangrijker dan ooit om bondgenoten te vinden", benadrukte Kuiper. Hij wees erop dat er al langer contacten bestaan in Hongarije, een natie die behoort tot de kandidaat-leden die waarschijnlijk binnen drie jaar het lidmaatschap verwerven. In de toekomst zal bij de verkiezingen voor het EP gewerkt worden met Europese, grensoverschrijdende lijsten. Ook drs. J. Mulder, directeur van het studiecentrum van de SGP, onderstreepte de wenselijkheid van een nauwe relatie met gelijkgezinden.

EDD
Momenteel maken de drie afgevaardigden van de protestantse partijen deel uit van wat heet Europa van Democratieën in Diversiteit (EDD). Binnen dat verband trekken zij op met een aantal Fransen, Denen en Britten. Die samenwerking berust niet op een politiek-inhoudelijk gemeenschappelijke basis, maar is in 1999 min of meer uit nood geboren om te kunnen profiteren van bepaalde faciliteiten in het EP. Bij de debatten en stemmingen in het Parlement heeft elk van de participanten de volledige vrijheid om naar eigen inzicht te handelen.

Voorzitter dr. J. Blokland van de eurofractie zegt niet erg gelukkig te zijn met de huidige situatie. Hij spreekt van „een gelegenheids- en verlegenheidscoalitie." Hij voelt zich met name niet thuis bij de sterke anti-EU-houding van zijn buitenlandse collega’s, zo laat hij weten.

Kuipers en Blokland sluiten overigens ook niet uit dat in de volgende periode, na de verkiezingen van 2004, de dan gekozen vertegenwoordigers zich voegen bij de christen-democraten, verenigd in de Europese Volkspartij (EVP). In die optie zouden zij dan binnen die groepering met anderen „een flank van bijbelgetrouwe christenen" vormen.

De eurofractie van ChristenUnie/SGP organiseerde gisteren in de Euromast een themadag over de toekomst van de EU. In december zullen de regeringsleiders van de vijftien lidstaten de aanzet geven tot een nieuwe ronde van onderhandelingen over ingrijpende bestuurlijke aanpassingen binnen de Gemeenschap. Kuiper hield een pleidooi om kritisch en constructief mee te denken in het debat op dat terrein. „Europa is een bestuurslaag die om onze volle erkenning vraagt en waarop we Romeinen 13 dienen te betrekken", hield hij zijn gehoor voor.

Mulder bezigde soortgelijke bewoordingen. „Europa is als overheid een werkelijkheid", stelde hij op zijn beurt vast. De SGP’er memoreerde dat zijn partij altijd „met heel veel reserve" heeft gekeken naar de eenwording. „Van dat gevoelen hebben we hier vandaag echter niets gemerkt", constateerde hij vervolgens.

Soevereiniteit
Kuiper meent dat het beeld van samenwerkende zelfstandige staten, waaraan de christelijke politiek in het verleden zorgvuldig vasthield, niet meer past bij de ontwikkelingen die zich thans aftekenen. „Die duiden in een andere richting, gekenmerkt door het delen van soevereiniteit door de betrokken landen." Daarbij oordeelt hij niet op voorhand afwijzend over een federalisering, met allerlei bevoegdheden voor bovennationale organen. Mulder beklemtoonde dat de SGP daarentegen federalisering van de besluitvorming in Europa verwerpt.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer