Opinie

EU zal Roemenië aan de grond brengen

Roemenië en Bulgarije zijn op 1 januari toegetreden tot de Europese Unie. Volgens ds. Istvan Visky jr. zal het lidmaatschap van de EU Roemenië geen winst opleveren. Integendeel, de EU zal Roemenië aan de grond brengen.

16 January 2007 08:30Gewijzigd op 14 November 2020 04:26
„De Roemeense samenleving is niet vrij meer. Onder het communisme werden we gedwongen onze vrijheid op te geven, nu offeren we onze vrijheid zelf op, omwille van de EU. Zestig procent van de samenleving is afhankelijk van West Europese banken en bedrijven
„De Roemeense samenleving is niet vrij meer. Onder het communisme werden we gedwongen onze vrijheid op te geven, nu offeren we onze vrijheid zelf op, omwille van de EU. Zestig procent van de samenleving is afhankelijk van West Europese banken en bedrijven

De Roemeense toetreding tot de Europese Unie per 1 januari lijkt goede economische en financiële redenen te hebben voor Roemenië. Maar het zal vooral geestelijke gevolgen hebben. Naar mijn mening is de EU gevormd om economische redenen, om te kunnen concurreren met de VS en het verre Oosten (voornamelijk Japan en Zuid-Korea). Nu wordt Roemenië, dat de laatste 500 jaar een totaal andere sociale, economische en geestelijke ontwikkeling heeft doorgemaakt, gedwongen om mee te doen aan deze competitie, onder zeer nadelige voorwaarden.Het was in feite niet Roemenië dat druk uitoefende om toe te mogen treden tot de EU. De Unie wilde Roemenië graag erbij hebben, vanwege de grote demografische problemen van de EU. De economische groei van 2 tot 5 procent in de Eurozone lijdt onder een afnemend aantal Europeanen en onder verzadigde markten. Daarom heeft de Unie naast opengebroken markten goedkope werkkrachten vanuit Oost-Europa nodig.

Maar zelfs in Oost-Europa zijn er niet genoeg jonge mensen, en ook de financiële macht van Oost-Europa is niet groot genoeg. Daarom zal de EU blijven groeien. Zelfs Turkije zal worden ingelijfd, en Oekraïne, en Moldavië, en Azerbeidzjan, en -waarom niet?- zelfs Rusland. Vroeg of laat zullen deze landen toetreden tot de EU. Ondanks de historische tegenstellingen op geestelijk, cultureel en militair vlak.

Zeker, Europa herinnert zich de invasie van de Turken in Europa niet, omdat wij -de Hongaren, Roemenen en Kroaten- hen hier in Oost-Europa tegenhielden in de 16e en de 17e eeuw. Evenmin herinnert West-Europa zich het Russische leger, omdat de Russen 65 jaar geleden hier bij ons halt hielden en ons het communisme gaven.

Waarom is Oost-Europa zo onderontwikkeld? Omdat we grote moeite hadden om de legers tegen te houden die opmarcheerden naar West-Europa. Naar mijn gevoel wordt Oost-Europa binnen de EU weer voor iets dergelijks gebruikt.

Masker
Alles binnen de EU is ondergeschikt aan economische belangen. Het is niet waar dat Europa de historische en culturele eenheid wil herstellen. Allereerst omdat Europa nooit verenigd was (misschien in de tijd van Napoleon, maar dan met dramatische consequenties).

In de tweede plaats: De inleiding op de grondwet verwerpt de christelijke wortels van de EU. Maar de cultuur, de wetenschap en de beschaving in Europa zijn gebouwd op een christelijke, een theologische en een geestelijke basis! Dat betekent dat de gesuggereerde eenheid slechts een masker is van de economische belangen.

Europa is te groot en te multicultureel om een verenigde gemeenschap te kunnen vormen zoals bijvoorbeeld de Verenigde Staten. Daarom gebruikt de EU het imperialistische model. Dat model is al 3000 jaar in gebruik, met groot succes: Egypte en de farao’s, Assyrië, Alexander de Grote en het Romeinse Rijk. Het model is gebouwd op een klassenonderscheid: de regerende klasse en de dienaars.

Het is misschien onze droom, maar het is onmogelijk dat iedereen in de EU rijk zal zijn! De EU zal een bovenklasse kennen en een lagere (arbeiders)klasse. In het westen zullen degenen wonen die regeren, en in het oosten de arbeiders. We kunnen dit al zien in Roemenië en Hongarije: de rijke zakenlui kopen huizen in Nederland, Zweden, Duitsland en Frankrijk. Ze verhuizen daarheen en besturen hun zaak daarvandaan. West-Europa trekt duizenden jonge ingenieurs, computerexperts, artsen en onderzoekers uit Roemenië aan voor dikke salarissen. Om te helpen de EU op te bouwen. Maar wie moet Roemenië dan opbouwen?

Slaaf
Waarom heeft de EU Roemenië nodig, zo’n arme, onderontwikkelde en tegenstrijdige samenleving? Dit is de enige reden: de EU heeft arbeidskrachten nodig en een markt om de producten te verkopen die van te lage kwaliteit zijn om in het Westen te kunnen worden verkocht.

Roemenië is slaaf van de EU. Zestig procent van de mensen heeft grote schulden bij de bank omdat ze een nieuwe auto, een nieuw huis, een kleurentelevisie of een koelkast gekocht hebben. De laatste jaren konden alle Nederlanders die naar Roemenië kwamen de verbeteringen zien: de mensen hebben nieuwe auto’s, mooie kleren, grote huizen. Maar dat alles heeft ons in de slavernij gebracht: de mensen kunnen niet stoppen met werken, omdat ze maandelijks af moeten betalen aan de bank.

Daarom kunnen de West-Europese eigenaren van bedrijven bijna alles met hun werknemers doen. De werknemers kunnen hun ontslag toch niet nemen. Ze zijn voor ten minste vijftien jaar afhankelijk van het maandelijkse salaris van 100 à 150 euro, totdat de bankschulden afbetaald zijn.

De Roemeense samenleving is niet vrij meer. Onder het communisme werden we gedwongen onze vrijheid op te geven, nu offeren we onze vrijheid zelf op, omwille van de EU. Zestig procent van de samenleving is afhankelijk van West-Europese banken en bedrijven.

En hoe zit het met de andere 40 procent? Zij leven in dorpen, zijn vaak oud en ziek, mensen die het meest geleden hebben van het communisme. Zij ploeteren op hun kleine akkers van 1 à 2 hectare met paarden en handwerk. In de 21e eeuw. Geeft de EU dan geen speciale toelagen voor de Roemeense landbouw? Jawel, maar deze EU-gelden gaan naar de grote boeren, die politieke connecties hebben en ten minste 300 à 500 hectare land.

De mensen uit de kleine en oude dorpjes worden in de periferie van de samenleving geplaatst, en iedereen wacht op hun dood: de staat, de banken en de grote boeren. Daarom is de gezondheidszorg voor oude mensen ook zo slecht: ze worden gezien als zinloze ballast voor de jonge, door de EU gevormde samenleving.

Frustratie
Op dit moment heeft de EU ons het volgende gebracht: hoge prijzen, gesloten markten, bankschulden, en een belofte: het beloofde land Kanaän met melk en honing zal spoedig komen, heel spoedig, als je maar je best blijft doen!

Een economisch expert of een politicus zal een andere mening hebben over de EU. Maar ik ben een gereformeerd predikant. Ik zie niet alleen de getallen, maar ook de stress, frustratie, angst en teleurstellingen in de zielen van mensen.

De EU zal Roemenië aan de grond brengen, we zullen een heleboel verliezen. We hebben al weinig rijke mensen en veel arme, en we zijn de middenklasse in de maatschappij al kwijt - dat zal alleen nog maar erger worden. De EU is een leuke club, maar alleen voor rijke mensen.

De auteur is Hongaars gereformeerd predikant in Roemenië.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer