Economie

Museveni biedt bloemenindustrie weer hoop

KAMPALA - Vooral dankzij de inzet van een Nederlandse bloementeler belooft president Museveni van het Afrikaanse land Uganda dat hij de problemen van die sector „eventjes gaat oplossen.”

Nico van den Berge
12 January 2007 20:37Gewijzigd op 14 November 2020 04:26
KAMPALA – President Museveni van Uganda heeft zijn ministers opdracht gegeven een stimuleringspakket vorm te geven waar de bloemenindustrie al drie jaar lang tevergeefs om vraagt. Voorzitter Jacques Schrier van de Vereniging van Ugandese Bloemen Exporteur
KAMPALA – President Museveni van Uganda heeft zijn ministers opdracht gegeven een stimuleringspakket vorm te geven waar de bloemenindustrie al drie jaar lang tevergeefs om vraagt. Voorzitter Jacques Schrier van de Vereniging van Ugandese Bloemen Exporteur

Het komt erop neer dat president Museveni zijn ministers opdracht geeft een stimuleringspakket vorm te geven waar de sector al drie jaar lang tevergeefs om vraagt.„Het is een kleine moeite om aan uw wensen voor stimulerende maatregelen te voldoen. Ik zal aan mijn ministers doorgeven dat zij de zaak voor het eind van de maand geregeld moeten hebben”, zei Museveni vorige week tijdens een ontmoeting met vertegenwoordigers van de bloemenindustrie.

De Nederlandse voorzitter van de Vereniging van Ugandese Bloemenexporteurs (UFEA), Jacques Schrier, kon zijn oren niet geloven. „Al drie jaar lang doe ik al het mogelijke om de regering van Uganda zover te krijgen dat zij ons tegemoetkomt. Dat leverde helemaal niets op. En nu zegt de president opeens dat hij het wel eventjes zal regelen.”

De bloemenindustrie in het Oost-Afrikaanse land Uganda groeit nauwelijks, ondanks het ideale klimaat. Een door de industrie opgesteld vijfjarenplan komt niet van de grond doordat de Ugandese regering te weinig stimulansen biedt. De laatste jaren vestigen buitenlandse investeerders zich liever in Ethiopië, omdat dit land wel een ijzersterk stimuleringspakket heeft.

Jacques Schrier is manager van chrysantenvermeerderingsbedrijf Royal Van Zanten bij het stadje Mukono. Hij windt zich al jaren op over de kansen die Uganda volgens hem laat liggen.

„Drie jaar geleden stelden wij op verzoek van de regering een vijfjarenplan op. Daarin staat dat het huidige areaal van bloementeelt in Uganda kan verdubbelen van 200 tot 400 hectare. Het aantal werknemers van de bloemenindustrie groeit dan van de huidige 6000 naar 20.000.”

Die groei is zonder belastingvoordelen en andere stimulerende maatregelen van de Ugandese overheid niet mogelijk. Daar staat de trein echter al drie jaar stil. Schrier: „De Ethiopische regering gaat diep door de knieën om investeerders naar het land te lokken. Ik sprak zelf een keer kort met de premier. Hij maakte me duidelijk dat investeerders in de watten worden gelegd: „Kom naar Ethiopië. Alles is gereed. We hebben land, belastingvoordelen, lage financieringskosten enzovoorts.””

Schrier weet van een missie Nederlandse investeerders naar Ethiopië. Van de 37 deelnemers beslisten er 32 nog tijdens de reis dat ze naar Ethiopië zouden gaan.

Uganda heeft enkele voordelen op Ethiopië. Dankzij de ligging naast het Victoriameer, het grootste zoetwatermeer ter wereld, is het verschil tussen dag- en nachttemperaturen klein. Dat is precies wat een bloem als de chrysant nodig heeft.

In andere delen van het land op een hoogte van zo’n 1000 meter is er juist een groot verschil tussen warme dagen en koude nachten. Dat is ideaal om sterke, lange rozen te telen.

Het is echter de praktijk van invoerrechten, belastingen, financiering en wetgeving die het voor veel bloementelers in Uganda moeilijk maakt om te groeien.

Groei is noodzakelijk omdat de sector nu nog te klein is om eisen te stellen aan bijvoorbeeld vervoerders. De kosten voor luchtvracht zijn vorig jaar van 1,95 dollar gestegen naar 2,35 dollar. Als de sector groot genoeg is, kan die prijs omlaag. Ook chemicaliën worden goedkoper als er meer vraag is.

Vorige week exporteerde de nieuwe rozenkwekerij Pearl Flowers voor het eerst een vracht rozen naar Nederland. „De receptie die daarvoor werd georganiseerd, bood een unieke gelegenheid om de president direct aan te spreken”, zegt Schrier. „Doorgaans is het moeilijk om hem te spreken. Ik heb mijn hele toespraak gericht op de gevolgen van de ontbrekende stimulansen. Hij reageerde door te zeggen dat hij de zaak even zou oplossen.”

Natuurlijk moet worden afgewacht of de kogel met deze woorden van de president werkelijk door de kerk is, maar Schrier heeft er in ieder geval weer vertrouwen in. „Als wij ministers om hulp vragen, heeft dat een heel ander gewicht dan wanneer de president hun een opdracht geeft.”

Slechts één dag nadat president Museveni zijn toezegging had gedaan, kreeg Schrier een telefoontje van het ministerie van Financiën. Of hij even langs wilde komen.

In Uganda zijn op dit moment achttien grote bloementelers actief. Daaronder zijn vier Nederlanders. Schrier hoopt dat de te verwachten nieuwe stimuleringsmaatregelen veel van zijn Nederlandse collega’s zullen overtuigen om naar Uganda te verkassen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer