Binnenland

Jongeren vrezen ‘groenpluk’ door werkgevers

DEN HAAG (ANP) – Jongeren waarschuwen werkgevers voor ’groenpluk’. Door toenemende tekorten aan personeel dreigen werkgevers stagiairs in dienst te nemen, terwijl die hun school nog moeten afmaken. Terwijl met de aantrekkende economie nu de kans is om te investeren in jongeren met een achterstand op de arbeidsmarkt, vooral allochtonen, en aan het werk te helpen.

12 January 2007 13:14Gewijzigd op 14 November 2020 04:26

Dat stellen jongerenorganisaties van vakbonden en werkgeversverenigingen, zoals FNV Jong, CNV Jongeren en Jong Management van VNO–NCW, in een vrijdag verschenen ontwerpadvies van de Sociaal–Economische Raad (SER). Volgens voorzitter Marco Wilke van de jongerencommissie van de SER dreigt in tijden van hoogconjunctuur altijd weer „de pluk van groene blaadjes, ofwel het laaghangend fruit", omdat werkgevers snel hun vacatures willen opvullen.Het is voor het eerst dat de jeugdorganisaties van de sociale partners een SER–advies uitbrengen. Aanleiding is de slechtere arbeidsmarktpositie van allochtone jongeren ten opzichte van hun autochtone leeftijdsgenoten.

Wolter Smit van Jong Management wijst op frustraties bij jongeren „met een curieuze achternaam, die zich proberen te ontworstelen aan een laag opgeleid milieu met hoge werkloosheid". „Als je telkens op belemmeringen stuit, krijg je ideeën over discriminatie". Volgens Smit is de werkelijkheid genuanceerder en moeten jongeren ook kijken naar hun houding en kwaliteiten. „Maar werkgevers moeten wel eens laten zien dat ze hun best doen voor deze groepen".

Sinds november 2004 daalt de jeugdwerkloosheid. Maar jongeren van niet–westerse afkomst profiteren nauwelijks van de toenemende vraag naar personeel. De werkloosheid onder allochtonen tussen de 15 en 24 jaar steeg in 2005 zelfs van 23 naar 26 procent, terwijl onder autochtone leeftijdsgenoten sprake was van een afname van 12 naar 11 procent.

De slechtere positie van allochtone jongeren komt het belangrijkste deel door hun gemiddeld lagere opleidingsniveau. De SER adviseert het toekomstig kabinet daarom vooral een betere aanpak van taal– en onderwijsachterstanden, het voorkomen van voortijdig schoolverlaten, goede doorstroming naar vervolgonderwijs en het garanderen van stageplekken en leerwerkplekken voor alle scholieren en studenten.

Wilke: „Het is niets nieuws wat we vragen, maar het is wel urgent. Als nu met de aantrekkende economie niet alle jongeren een normale arbeidsmarktpositie krijgen, dan wordt het heel somber". De SER wil dan ook een breed onderzoek naar discriminatie op de arbeidsmarkt. Daarbij is een landelijk meldpunt nodig en moet het kabinet nadenken over sancties tegen slechte werkgevers.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer