Opinie

Kerk en internet

Internet is niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. Soms valt het ineens op hoe afhankelijk we, in een relatief korte tijd, daarvan zijn geworden. Een aardbeving op de bodem van de oceaan in Azië blijkt ineens grote gevolgen te hebben voor de economie van landen omdat internetkabels op de zeebodem zijn beschadigd. Het is maar een voorbeeld. Maar het zegt wel wat.

11 January 2007 09:29Gewijzigd op 14 November 2020 04:25

Ook veel dichterbij heeft internet een revolutie veroorzaakt. Vroeger was de kerkbode het enige medium waarmee gemeenteleden werden geïnformeerd over het wel en wee in de gemeente. Anno 2007 hebben veel kerken daarnaast een website. Nog niet zo lang geleden moesten mensen die door gezondheidsproblemen niet naar de kerk konden, maanden wachten op een aansluiting van de kerktelefoon. Maar momenteel bieden veel gemeenten via hun website de mogelijkheid om de kerkdiensten thuis mee te beleven.Wie door ziekte of ouderdom de communicatiemogelijkheden op veel gebieden ernstig belemmerd ziet worden, kan de nieuwe mogelijkheden van internet als een zegen ervaren. Internet heeft muren geslecht waarvan niemand had gedacht dat ze weg zouden kunnen vallen.

Het hoeft geen betoog dat dit grenzeloze karakter van het wereldwijde web ook donkere schaduwkanten heeft. Internet is een zee waarin je makkelijk verdrinkt. Wie een ongefilterde aansluiting heeft, kan via een paar muisklikken zomaar in een riool van seks en geweld terechtkomen.

Inmiddels kent Nederland ook een verkiezing van de beste kerkelijke website van het jaar, de zogenoemde Gouden Kerkmuisverkiezing. Twaalf gemeenten zijn genomineerd, omdat ze een professionele site hebben.

Er zijn gemeenten -ook onder de genomineerden- die er bewust voor kiezen geen live-uitzendingen van kerkdiensten via de website mogelijk te maken. Is daarmee gezegd dat het verkeerd is deze uitzendingen wel aan te bieden? Nee, als er maar een duidelijke visie is van de kerkenraad op de vraag wat deze met de website wil bereiken. Het maken en onderhouden van internetpagina’s kan niet alleen worden overgelaten aan een aantal digitaal vaardige -vaak jeugdige- gemeenteleden.

Diverse vragen zijn voor kerkenraden in dit verband van belang. Wil de gemeente de website alleen gebruiken voor informatie? Of ook voor evangelisatie? En wordt juist vanwege dat laatste heel bewust besloten om ook kerkdiensten via internet toegankelijk te maken? Maar is er dan ook aandacht voor de vraag hoe te voorkomen dat de beschutting van de kerkmuren -bijvoorbeeld bij de voorbeden voor gemeenteleden- door het dunne kabeltje naar internet ineens volstrekt wegvalt? En heeft er onderzoek plaats of gemeenteleden de kerkbank makkelijker leeglaten sinds de internetverbinding hun de mogelijkheid geeft de dienst rechtstreeks thuis mee te maken?

Voordat een kerkelijke gemeente zich op internet begeeft, moet de kerkenraad een balans opmaken. Er moet geëvalueerd worden, steeds opnieuw. Opzicht over de kudde Gods (Hand. 20:28) strekt zich uit over alle terreinen van het gemeenteleven. Opzicht uitoefenen is niet alléén het weren van de wolven. Het is ook erop toezien dat de kerk als schaapskooi een beschutte plaats is en blijft voor de kudde. Wordt dat onvoldoende onderkend, dan kan internet een bedreiging zijn voor de christelijke gemeente.

Meer over
Commentaar

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer