Pensioenfonds van RK-Kerk discrimineert
Het Pensioenfonds van de Nederlandse Bisdommen maakt zich schuldig aan discriminatie door partners van pastores die niet kerkelijk zijn getrouwd uit te sluiten van een partnerpensioen of een nabestaandenpensioenvoorziening. Dat bleek woensdag uit een uitspraak van de Commissie Gelijke Behandeling (CGB) in Utrecht.
De commissie vindt wel dat de kerk zelf aan pastores gedragsregels mag opleggen, maar het zelfstandige pensioenfonds mag niet korten op voorzieningen, luidde de uitspraak. Het pensioenfonds verstrekt de voorzieningen niet aan priesters, diakenen en pastoraal werkers die een geregistreerd partnerschap zijn aangegaan of een samenlevingscontract hebben gesloten. De Rooms-Katholieke Kerk wijst zulke samenlevingsvormen af. Maar er zijn wel pastores die de zorg en verantwoordelijkheid voor een partner op deze manier hebben vastgelegd.
Het pensioenfonds, dat in 1972 door de bisschoppenconferentie is opgericht, ziet zichzelf als een zelfstandig onderdeel van het kerkgenootschap. Volgens de commissie is dat echter niet het geval. Daarom moet het zich houden aan de Algemene Wet Gelijke Behandeling. Die verbiedt onderscheid op grond van burgerlijke staat.
Drie belangenorganisaties hadden bij de CGB een klacht ingediend tegen het pensioenfonds. De uitspraak van de onafhankelijke commissie is juridisch niet bindend, zei een woordvoerster. Betrokkenen die er ontevreden over zijn, kunnen niet bij de CGB in beroep, maar kunnen de zaak voorleggen aan een rechter.
De bisschoppenconferentie kon nog niet reageren op de uitspraak omdat ze het oordeel nog niet had ontvangen, zei een woordvoerder.