Stichting steunt vertrekkend Parool financieel
De Stichting Het Parool wil de gelijknamige krant financieel ondersteunen als het dagblad uit het PCM-concern stapt. Het gaat dan om een eenmalig bedrag uit het eigen vermogen van de stichting. Dat heeft M. van Stiphout, voorzitter van de Stichting Het Parool, woensdag bekendgemaakt.
Van Stiphout kon nog niet zeggen hoeveel geld de Stichting in Het Parool gaat investeren. Eerst moeten accountants de plannen van de krant nog doorrekenen op financiële haalbaarheid.
De Stichting Het Parool werd in de Tweede Wereldoorlog opgericht door onder anderen Simon Carmiggelt. De verzetskrant werd in 1945 een legale krant en kreeg daarbij steun van de stichting, die in het begin zeer idealistisch opereerde. Zo mocht er geen winst worden gemaakt.
Via een zogeheten curatorium bewaakt de stichting ook de identiteit van Het Parool. Doordat onder meer de dagbladen de Volkskrant (1968) en Trouw (1970) en later boekenuitgever Meulenhoff & Co (1994) werden overgenomen, werd de band tussen stichting en de krant minder innig.
De Stichting Het Parool is echter nog altijd meerderheidsaandeelhouder bij PCM. De stichting heeft als doelstelling het beschermen van de pluriformiteit van de pers. In het verleden steunde de stichting diverse noodlijdende kranten, onder meer in derde wereldlanden.
Van Stiphout is duidelijk over de mogelijkheid dat haar stichting in navolging van de krant uit PCM stapt. „Geen denken aan. De Stichting Het Parool blijft bij PCM.” Die uitspraak is logisch, gezien de verantwoordelijkheid van de stichting. „Het Parool is onze eerste krant geweest, maar we zijn ook nog verantwoordelijk voor de andere kranten en de boekenpoot”, zegt Van Stiphout.
Als het dagblad PCM verlaat, worden daarmee ook alle banden met de Stichting het Parool verbroken. „Dat moet juridisch omdat het dan een zelfstandig bedrijf wordt”, licht Van Stiphout toe.
In principe staat Van Stiphout positief tegenover het plan van Het Parool. „Wij denken dat de ideeën best goed zijn”, aldus Van Stiphout. Ze wijst op de onzekere toekomst van de krant binnen het PCM. „De krant wordt financieel steeds verder uitgekleed. En de laatste tijd hoor je geluiden als ’Parool opheffen’, ’er een kopblad van maken’.”
Van Stiphout verwacht dat de accountants het plan van de krant eind augustus hebben beoordeeld. In de laatste week van augustus vergadert de raad van bestuur van de stichting onder meer over het plan van de krant om PCM te verlaten. Half september staat het onderwerp op de agenda de raad van commissarissen van PCM. Volgens Van Stiphout kan die het plan van dagblad Het Parool dan nog afschieten.