Portretten Kamper hoogleraren zeldzaam in vrijgemaakte kerken
KAMPEN - Het aantal gereformeerde kerken vrijgemaakt dat ergens in haar gebouwen een portret van een Kamper theologische hoogleraar heeft hangen, is beperkt.
Dat meldt het Archief- en Documentatiecentrum (ADC) van de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt (GKV) in de jongste uitgave van ”…adcetera”.Het ADC richtte zich het afgelopen najaar tot alle vrijgemaakte kerken met de vraag: welke portretten van theologen hangen er in uw plaatselijke kerk in de consistorie, naast die van predikanten die uw gemeente gediend hebben? Van de 277 kerken reageerden er 221 (80 procent).
Tot de opvallende uitkomsten behoort, aldus het ADC, de zeldzaamheid van het Kamper hoogleraarportret in vrijgemaakte kerkgebouwen: 180 kerken (80 procent van de responderende kerken) hebben geen foto van enige hoogleraar hangen. „Ook predikantenportretten zijn overigens een zeldzaamheid, maakten we op uit het commentaar.”
Soms heerst er verzet tegen portretten. „We doen niet aan mensenverering. Portretten van predikanten/theologen horen thuis in het fotoboek van hun familie.”
In de 41 kerken die wel een of meer foto’s en/of schilderijen van hoogleraren hebben hangen, komt het portret van K. Schilder het vaakst voor (25 keer), gevolgd door die van S. Greijdanus (15) en B. Holwerda (14). Vervolgens komen P. Deddens (7 portretten) en C. Veenhof (4).
„Het is waarschijnlijk niet toevallig dat deze top vijf de eerste groep van hoogleraren betreft, die direct na de Vrijmaking de Hogeschool bemande”, zo merkt het ADC op. In 1944 maakten vele leden van de Gereformeerde Kerken in Nederland zich „vrij” van dit kerkverband.
Overigens luidde een volgens het ADC „misschien wel typerende reactie van een respondent”: „Lekker belangrijk dit onderzoek.”