Economie

Nederlander pot gulden op

AMSTERDAM - Een kleine 500 miljoen euro in Nederlands muntgeld is nog steeds niet ingeleverd, hoewel de uiterste inwisseldatum inmiddels aardig in zicht komt.

Redactie economie
22 December 2006 10:21Gewijzigd op 14 November 2020 04:23

Dat liet De Nederlandsche Bank (DNB) donderdag weten.Nederlanders kunnen hun muntgeld nog tot eind dit jaar inleveren, maar het lijkt erop dat een groot deel van dat geld in oude sokken en matrassen blijft liggen. Naar de reden kan DNB alleen maar gissen. „Mensen zijn het kwijt of ze vergeten het. Een deel zal het geld ook wel oppotten”, zei een woordvoerder van DNB.

Zo’n 15 miljoen gulden is inmiddels wel gearriveerd bij de financiële instelling. „Tot nu toe zijn er ruim 147.000 mensen geweest die hun muntgeld hebben ingeleverd”, aldus de woordvoerder. „Dat is zo’n honderd gulden per persoon.”

Mensen kunnen hun Nederlandse briefgeld overigens nog 23 jaar lang inleveren. Pas in 2031 stopt DNB met het innemen van de oude Nederlandse biljetten.

Overigens is de euro nog steeds niet volledig geaccepteerd. Hoewel de munt al vijf jaar in de portemonnee zit, denkt 30 procent van de Nederlanders nog altijd in guldens, zo blijkt uit onderzoek van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting. Met name 30-plussers kunnen maar moeilijk aan de euro wennen. Meer dan de helft van Nederlanders geeft aan de gulden terug te willen.

Niet alleen veel Nederlanders denken graag terug aan hun oude munteenheid, ook de Duitsers hebben nog steeds moeite met de euro. Bijna 60 procent van de Duitsers zou het liefst de vertrouwde D-mark weer in de portemonnee hebben, zo blijkt uit onderzoek van het tijdschrift Stern.

Veel Duitsers denken dat door de euro alles veel duurder is geworden. In de Bondsrepubliek kreeg de munteenheid dan ook de bijnaam Teuro. De grootste tegenstanders van de euro zijn arbeiders. Een derde van de Duitsers rekent bij het inkopen alles nog om in D-mark.

Slovenië is bijna helemaal klaar voor de invoering van de euro, per 1 januari. Alleen de geldautomaten moeten nog gevuld worden met eurobiljetten. De starterskitten met euromuntjes, zoals die vijf jaar geleden ook in Nederland zijn uitgedeeld, liggen al bij de Slovenen thuis.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer