Kerk & religie

„Predikant moet meer doen aan geldwerving”

DORDRECHT - De predikanten in de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) zijn te weinig betrokken bij acties voor geldwerving in de plaatselijke gemeenten.

Kerkredactie
20 December 2006 10:03Gewijzigd op 14 November 2020 04:22

Die klacht uit de Raad voor de Plaatselijke Geldwerving in de PKN in het jongste nummer van Kerkbeheer, het orgaan van de Vereniging voor Kerkrentmeesterlijk Beheer in de Protestantse Kerk.De Raad voor de Plaatselijke Geldwerving meldt in een laatste artikel over de jaarlijkse geldwervingsactie Kerkbalans in 2006 dat in 52 procent van het aantal gemeenten de predikant „na 34 jaar geldwerving geen interesse toont voor het werk ten behoeve van de plaatselijke geldwerving.” „Wij betreuren deze geringe betrokkenheid van de predikanten voor dit belangrijke onderdeel van de gemeenteopbouw”, aldus de raad.

Overigens wordt in het jaarverslag ook geklaagd over het feit dat steeds minder gemeenten in de PKN meedoen aan een landelijke verwerking van de resultaten van de actie Kerkbalans. „Een respons van 436 gemeenten op de 1140 die aan Kerkbalans meededen (nog geen 40 procent) is te weinig om te kunnen extrapoleren, dat wil zeggen de gegevens van de gemeenten die reageerden door te berekenen naar alle aan Kerkbalans deelnemende gemeenten.” Sinds eind jaren tachtig is het resultaat van de actie Kerkbalans volgens Kerkbeheer dat ongeveer twee derde deel van de deelnemende gemeenten een stijging boekt en een derde met een verlaging van de toezeggingen geconfronteerd wordt.

In het blad Kerkbeheer worden kerkrentmeesters ook gewaarschuwd niet net voor het begin van de actie Kerkbalans kerkleden uit te schrijven uit het ledenregister. „Sommige kerkenraadsleden en kerkrentmeesters zijn er trots op te melden dat zij in hun gemeente weinig randkerkelijken hebben. Die zijn immers uitgeschreven en die mensen tellen niet meer mee. Wanneer zij die categorie gemeenteleden bezoeken dan hebben zij het uitschrijfformulier bij wijze van spreken al in hun zak zitten. Een dergelijke methode van handelen is de kerk onwaardig”, aldus R. M. Belder.

Hij adviseert gemeenten die randkerkelijken toch bij de geldwerving van de plaatselijke gemeente willen betrekken positief te zijn in hun benadering. Volgens hem kan een gemeente beter een stichting ”Vrienden van de kerk” oprichten dan leden die niet betrokken zijn bij de plaatselijke gemeente uitschrijven uit de ledenregisters.

De eerstvolgende actie Kerkbalans wordt gehouden van 14 tot en met 28 januari 2007 en heeft als thema ”Een kerk is van blijvende waarde”.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer