Afrika krijgt grootste wildpark ter wereld
ZEIST (ANP) - Vijf landen in zuidelijk Afrika hebben een overeenkomst getekend om gezamenlijk het grootste grensoverschrijdende beschermde natuurgebied ter wereld tot stand te brengen.
Het gaat om een gebied dat delen van Namibië, Angola, Botswana, Zambia en Zimbabwe beslaat en ongeveer zeven keer zo groot is als Nederland.De overeenkomst is tot stand gekomen met steun van de Peace Parks Foundation en het Wereld Natuur Fonds, aldus de laatste in een persverklaring maandag. De Peace Parks Foundation stelt zich ten doel grensoverschrijdende natuurgebieden te ontwikkelen.
De oprichting van het Kavango Zambezi Grensoverschrijdend Natuurgebied, kortweg KAZA, betekent dat 36 bestaande natuurgebieden en wildreservaten met elkaar worden verbonden. Het gebied omvat onder meer de Caprivi Strip in Namibië, Chobe National Park, de Okavango Delta in Botswana en de Victoria Falls op de grens van Zimbabwe en Zambia. Belemmerende hekken worden weggehaald.
Het park, met de grootste populatie olifanten (ongeveer 250.000) in heel Afrika, belooft een belangrijke bestemming te worden voor ecotoerisme.
KAZA moet in 2010 een feit zijn. Toeristen kunnen zich dan vrij door het gebied bewegen, zonder steeds grensposten te moeten passeren. Peace Parks verwacht dat het park dankzij de combinatie van natuurbescherming en toerisme een motor van sociaaleconomische ontwikkeling en stabiliteit in de regio zal zijn.
De initiatiefnemers werken momenteel nog een plan uit voor een corridor voor olifanten. Vooral in Botswana heeft de groeiende olifantenpopulatie te weinig ruimte, waardoor de dieren in toenemende mate het leefgebied van mensen binnengaan en akkers vertrappen. De corridor moet de dieren de gelegenheid geven naar andere gebieden te trekken die nu nog nauwelijks olifanten herbergen, zoals het Kafue National Park in Zambia, waar momenteel zo’n 10.000 olifanten leven.