Economie

Verzet tegen daling zeedagen vissers

BRUSSEL - Minister Veerman (Visserij) verzet zich tegen het Brusselse plan om schol- en tongvissers veel vaker aan de kant te houden. De Europese Unie had voorgesteld het aantal zeedagen met 25 procent te beperken tot een totaal van 107 dagen.

Redactie economie
19 December 2006 08:52Gewijzigd op 14 November 2020 04:22

De inperking is zo drastisch dat vissers nog onmogelijk de vangstlimieten voor schol en tong kunnen halen, zo bleek maandag aan de vooravond van een bijna drie dagen durende EU-vergadering over visserij. Tijdens dit overleg stellen de visserijministers de vangstvoorwaarden voor 2007 vast. Nederland gaat in het overleg proberen het aantal zeedagen te verhogen naar circa 140, plus 14 dagen wegens sanering.Veerman is het er wel mee eens dat de vangst van schol en tong moet worden verlaagd. De hoeveelheid van deze vissen is verder afgenomen. De Nederlandse vissersvloot vangt vooral schol en tong.

Nederland bestrijdt echter een voorstel om 15 procent minder horsmakreel te vangen, een andere soort waarin de Nederlandse vloot is gespecialiseerd. Veerman gaat proberen de hele korting van tafel te krijgen, omdat die onnodig zou zijn.

Nederland verwacht verder dat de ministers van Visserij van de 25 EU-landen elektrisch vissen zullen toestaan. Op verzoek van Nederland is daartoe een proef gehouden die succesvol is verlopen. Door elektrische schokjes komen platvissen zoals schol en tong iets van de bodem omhoog en zo in het net. Nu gaat dat met zware kettingen die de zeebodem omwoelen. Volgens natuurorganisaties is dit schadelijk voor het bodemleven.

Uit de gisteren gepresenteerde jaarrapportage van het Landbouw Economisch Instituut (LEI) blijkt dat de geschatte nettoresultaten van de kottervissers, goed voor ruim de helft van de totale visomzet, iets lager of even laag uitkomen in vergelijking met vorig jaar.

De kotters voerden minder vis en dan vooral minder tong aan. Ze kregen weliswaar meer geld voor hun tong en schol, maar dat weegt in deze branche niet op tegen de sterk gestegen kosten van met name brandstof. „Dat betekent dat de meeste kottergroepen opnieuw verliesgevend waren”, stellen de onderzoekers van het LEI vast. „Dat past in de negatieve trend die arbeidsopbrengst en nettoresultaat in de kottervisserij al een aantal jaren laten zien.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer