„Investeer meer voor minder CO2-uitstoot”
DEN HAAG - Een nieuw kabinet moet de investeringen voor het verminderen van de uitstoot van CO2 verdubbelen naar 2 miljard euro. Dat staat in een advies van de Taskforce Energietransitie aan minister Wijn van Economische Zaken.
Het advies is vrijdag aangeboden aan Wijn en staatssecretaris Van Geel van Milieu.Ook informateur Hoekstra krijgt een exemplaar, zodat er rekening kan worden gehouden met de adviezen bij de besprekingen over een nieuw kabinet.
In de taskforce -in 2005 ingesteld door minister Brinkhorst van Economische Zaken- zitten vertegenwoordigers uit bedrijfsleven, wetenschap en overheid. De directeur van Shell Nederland, Rein Willems, is voorzitter.
De club moet de regering adviseren over investeringen in duurzame energie en over de kansen die dit biedt voor de Nederlandse industrie.
Ook moet de taskforce adviezen geven over hoe de totale Nederlandse CO2-uitstoot in 2050 met de helft kan worden verminderd.
Om dit te halen, stelt de taskforce in zijn advies, moet de komende vier jaar 6 miljard euro aan overheidsgeld naar het milieu. Bijna 4 miljard gaat naar innovatieve technieken die zijn uitgewerkt in „transitiepaden.”
Het restant van circa 2 miljard euro moet naar een „versnellingspakket” waarin wordt ingezet op kernenergie en CO2-opslag in lege gasvelden. De taskforce vraagt hiervoor „politieke steun” van een nieuw kabinet. Wanneer dit pakket een succes is, is de bulk van de CO2-reductie al in 2030 binnen bereik.
Het grootste deel van de extra investeringen moeten naar innovatieve productietechnieken waardoor de CO2-uitstoot wordt verminderd. Het Nederlandse bedrijfsleven kan dan van deze overheidsinvesteringen profiteren. Ook moet nog 2 miljard euro worden vrijgemaakt voor kernenergie en ondergrondse opslag van CO2.
Voor de toekomst moet er een zogenaamd regieorgaan Energietransitie worden opgericht, die een grote rol gaat spelen bij toekomstig regeringsbeleid over energie. Een nieuw kabinet zou niet zomaar de adviezen van dit orgaan mogen negeren, vindt de taskforce.
Eerder deze week deden tachtig topbestuurders uit het bedrijfsleven een oproep om meer subsidies te verstrekken voor milieubeleid. De tachtig topmannen die de brief hebben ondertekend, zeggen zich zorgen te maken over de wereldwijde aantasting van de natuur, het uitsterven van diersoorten en planten en de opwarming van de aarde.