Leven ex-moslims in Nigeria nog steeds in gevaar
JOS - De jonge Nigeriaan Idris Aliyu is nog niet zo lang christen. Mohammed Sarajo is het al wat langer: sinds 1993. Beide voormalige moslims moeten in Nigeria echter voortdurend op hun hoede zijn, schrijft de Amerikaanse christelijke nieuwsdienst Compass Direct. Hun leven loopt gevaar.
De 24-jarige Aliyu groeide op in Kominjak, een dorp vlak bij de stad Namu, in de Nigeriaanse deelstaat Plateau. Hij volgde islamitisch onderwijs, bezocht een Koranschool.Op het moment van zijn bekering, in maart dit jaar, woonde Aliyu bij zijn oom Abdullahi Danbaba, in Jos. Jarenlang dacht de jonge Nigeriaan al na over wat de Koran leert over Christus. Toen kwam hij in contact met een moslimgeestelijke, Malam Musa. Deze gaf hem een boek in zijn eigen taal, het Fulani. De titel luidde, in het Fulani: ”De komst van Jezus Christus en Zijn wederkomst: het Boek van Lukas, Handelingen en Openbaring”.
De passage in dit boek die Aliyu er uiteindelijk van overtuigde dat het christelijk geloof wáár is, was die waarin Lukas de kruisiging en opstanding van Jezus beschrijft. „Ik werd bang toen ik dit gedeelte uit de Schrift las”, verklaarde hij tegenover Compass Direct. „Ik wist dat de moslimgeestelijke geïnteresseerd was in wat hij aan het lezen was, maar ik verborg mijn angst voor wat er gebeurde.”
Maar toen moest ik een beslissing nemen, aldus Aliya. „In de Koran las ik dat het heil en de hemel slechts bestemd zijn voor hen die geluk hebben. Maar ik had ook geleerd dat volgens het christendom iedereen zalig wordt die in Christus gelooft.”
Een christelijke boodschap op een bandje in het Fulani doordrong hem opnieuw van „de noodzaak om zijn leven aan Christus te geven”, aldus Compass. Hij wist dat vervolging dan zijn deel zou worden. Aliya: „Ik ben ook niet verbaasd dat ze me nu willen doden.”
Aliyu vluchtte uit Jos weg, terug naar zijn ouders in Kominjak. Daar vond hij echter geen warm onthaal. Tegenover Compass wilde hij er niet meer over kwijt dan dat de vervolging in het dorp waar hij vroeger had gewoond „intens” was.
Weer vluchtte Aliyu, nu naar Lafia in de deelstaat Nasaraw, vervolgens naar de stad Akanga. Daar vond hij onderdak bij de Evangelicaal-Gereformeerde Kerk van Christus (ERCC) en haar voorganger Dio Adamu.
Niet één dreigement kan hem er nog van weerhouden om Christus te volgen, zegt Aliya. „Ik ben christen geworden omdat ik de waarheid heb ontdekt, die in de islam niet wordt gevonden. Als ze mij doden, zijn zij de verliezers, omdat ik dan het eeuwige leven verwerf.”
Mohammed Sarajo
Mohammed Sarajo ging twaalf jaar geleden al over tot het christendom. Hij was toen 16 en ernstig ziek. Op wonderlijke wijze werd hij genezen, nadat hij in een Bijbel Matthéüs 7:7-9 had gelezen, waarin Jezus een belofte doet aan hen die vragen, kloppen en zoeken. „Toen ik daar zat”, vertelde de ex-moslim tegen Compass Direct, „realiseerde ik me dat het Jezus was, over Wie ik zo veel van mijn vrienden had gehoord, Die tegen mij sprak. Ik zei toen tegen Hem: „Als U mij binnen twee dagen geneest, dan zal ik in U geloven en U volgen.”
Sarajo wérd genezen, aldus Compass, binnen twee dagen. Toen zijn vader dat hoorde, nam hij hem mee naar de imam, Malam Hassan Lamu. Deze vroeg hem of het waar was dat hij nu christen was. Sarajo antwoordde bevestigend. Toen de imam hem vroeg hoe dat zo snel allemaal was gebeurd, vertelde Sarajo over zijn ontmoeting met Christus. „Toen zei de imam dat satan een valse openbaring kan geven om me van de islam af te trekken. Maar ik vroeg hem hoe het dan kon dat ik was genezen.”
Toen Sarajo en zijn vader weer thuis waren gekomen, zei zijn vader hem dat er voor hem geen plaats meer was in het huis. Hij was een „ongelovige” geworden.
En daar kwam hij achter ook, schrijft Compass. Vervolging, gevangenschap viel hem ten deel. In 1997 riep de Heere hem naar eigen zeggen echter als voorganger, „om moslims te leiden tot de reddende genade van God. De Heere vertelde me in dat jaar dat Hij me uit de islam had geroepen om mijn volk uit de slavernij te leiden.”
Inmiddels stichtte Sarajo gemeenten in verschillende Nigeriaanse dorpen en steden, aldus Compass Direct.