Kerk & religie

Aantal doden Pakistaanse zendingskliniek stijgt naar vijf

In Pakistan is zondag een van de 26 mensen overleden die vrijdag gewond raakten bij een aanslag op een christelijk ziekenhuis. Daarmee is het dodental op vijf gekomen. Dat meldde een woordvoerder van een Pakistaanse vereniging voor minderheden.

Kerkredactie
12 August 2002 11:06Gewijzigd op 13 November 2020 23:44

Bij de aanslag op het zendingsziekenhuis in Taxila, op 20 kilometer afstand van de hoofdstad Islamabad, kwamen vrijdag drie verpleegsters en een van de daders zelf om het leven. De vrouw die zondag overleed, was eveneens verpleegster. De zusters kwamen uit een kapel toen drie mannen granaten naar hen wierpen.

Een politiewoordvoerder meldde dat de omgekomen dader lid was van een verboden religieuze groepering. Volgens een zegsman van het leger staat vast dat de jongste aanslag verband houdt met die in Murree van vorige week maandag.

In de plaats Murree vielen gewapende mannen een christelijke missieschool aan. Daarbij lieten zes Pakistanen het leven. Eerder dit jaar werden bij een granaataanval op een kerk in Islamabad vijf mensen gedood, onder wie de vrouw en de dochter van een Amerikaanse diplomaat. In oktober 2000 schoten gewapende mannen zestien mensen neer in een kerk in Bahawalpur, in het zuiden van de Punjab.

Militante moslims volgen een nieuwe strategie, aldus de legerwoordvoerder. Ze zijn kwaad omdat president Musharraf zijn steun verleent aan de militaire operatie onder leiding van de Verenigde Staten in Afghanistan. Waren hun wraakacties tot voor kort gericht op doelen zoals het Amerikaanse consulaat, met de recente aanslagen op ’softe’ doelen -waaronder ziekenhuizen en kerken- zijn ze een andere weg ingeslagen.

De actie van afgelopen vrijdag was de achtste gericht tegen christelijke of westerse doelen in Pakistan, sinds het land zich na de aanslagen van 11 september aansloot bij de internationale alliantie tegen het terrorisme.

Hoewel de daders van de meeste aanslagen nog altijd spoorloos zijn, is hun boodschap duidelijk: in Pakistan is een christen zijn leven niet langer zeker. Ook moslims die contacten onderhouden met christenen of westerse instellingen moeten voor hun leven vrezen.

„Deze aanslagen zijn een reactie van militante moslims en de Taliban, de strengislamitische vroegere heersers in Afghanistan”, zei Shahbaz Bhatti, leider van een christelijke organisatie. „Wij betalen voor de strijd tegen het terrorisme van de Verenigde Staten.”

In Pakistan is 97 procent van de bevolking moslim. Christenen vormen met 1,5 procent een zeer kleine minderheid.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer