Binnenland

„Lisse langzaam met beslissingen”

LISSE - Het wil maar niet lukken met de woningbouw in het centrum van Lisse. Vijf bouwprojecten staan gepland, voor vier zijn de plannen nog steeds vaag. Twee wethouders zijn reeds door het centrumplan gesneuveld. Als klap op de vuurpijl dreigt er een fors overschot aan appartementen.

13 December 2006 08:41Gewijzigd op 14 November 2020 04:21

Er is één bouwproject dat wel van de grond komt in het centrum van Lisse: het woonwinkelcomplex De Madelief aan de Heereweg. De bouw van het complex is in volle gang, meer dan de helft van de 49 appartementen is reeds verkocht, aldus een tevreden makelaar.Het is echter de vraag of de verkoop van de andere 350 geplande appartementen even vlot verloopt. Tijdens de laatste commissievergadering afgelopen donderdag kregen de raadsleden een rapport onder ogen waaruit bleek dat Lisse de komende jaren slechts behoefte heeft aan 100 appartementen. In dezelfde vergadering presenteerde adviesbureau RBOI een rapport waaruit bleek dat er globaal zo’n 400 appartementen op stapel staan.

Het bureau had de vijf bouwplannen naast elkaar gelegd. Dat was nog niet eerder gebeurd en de optelsom was een verrassing voor de raad. „De landelijke trend dat de markt voor appartementen verzadigd raakt, gaat Lisse niet voorbij”, zegt T. Bokelman van het RBOI. Hij adviseert de gemeente dan ook zich meer te richten op grondgebonden woningen, zoals eengezinshuizen.

Geld nodig

Het probleem is alleen dat appartementen beduidend meer geld in het laatje brengen dan gewone rijtjeshuizen. Geld dat de meerderheid van de raad graag wil gebruiken voor een grote servicebioscoop aan het Raadhuisplein of een evenementenhal annex cultureel centrum op het voormalige veilingterrein van de Coöperatieve Nederlandse Bloembollencentrale (CNB). Lisse heeft daar geen geld voor in de schatkist. De gemeente is nog maar net van het preventieve begrotingstoezicht van de provincie Zuid-Holland af.

De raad moet dan ook keuzes maken, zegt wethouder G. Mesman van Ruimtelijke Ordening. „Een bioscoop én een evenementenhal kunnen we gewoon niet betalen. Zeker niet nu we minder appartementen kunnen bouwen.”

Ondertussen dringt de tijd. Begin volgend jaar draagt de CNB zijn veilingterrein over aan de gemeente en gaat dus de renteteller lopen. Op 31 januari komt de raad in een besloten vergadering bijeen om over de geldkwestie te praten. Mesman: „Daar willen we geen projectontwikkelaars bij hebben.”

Opgestapt

Maar waarom moet het allemaal zo lang duren als er al in 2002 een duidelijke woonvisie is opgesteld? Mesman: „Je moet niet vergeten dat er in het afgelopen jaar drie wethouders zijn opgestapt, van wie twee naar aanleiding van het centrumplan. Ik ben nog maar sinds maart bezig.” In september 2005 stapten twee wethouders op vanwege het onvoldoende en onvolledig informeren van de gemeenteraad over de Raadhuispleinplannen. Februari dit jaar volgde een derde wethouder.

Fractievoorzitter M. Nieuwenhuis van de SGP/ChristenUnie vindt het hoog tijd dat er knopen worden doorgehakt. „Lisse is te besluiteloos. Beslissingen worden keer op keer uitgesteld, en dat gaat de gemeente veel geld kosten.”

Nieuwenhuis zou het liefst zien dat er veel starterswoningen komen en geen evenementenhal of bioscoop. „Een van de veilinghallen van het CNB zou moeten blijven staan om rommelmarkten voor verenigingen of veilingen voor goede doelen te houden. Dat klinkt leuk, maar het levert onvoldoende op. En wat moet je met een megabioscoop voor de 22.000 inwoners van Lisse? Met woningbouw levert zo’n A-locatie veel meer geld op.”

Hobaho

Niet alleen de gemeente is actief op de Lisser woningmarkt. De andere veiling in het centrum, de Hobahoveiling, is in particuliere handen. Eigenaar J. Zwetsloot laat de Haagse projectontwikkelaar Provast een nieuwe wijk ontwikkelen met 200 woningen, een ondergrondse parkeergarage, een supermarkt en een aantal kleinere winkels. In 2008 moet de eerste paal de grond in. Een jaar later volgt de bouw van de zogenaamde Doorbraaklocatie, tussen Kanaalstraat, Kapelstraat en Grachtweg.

Het is nog niet duidelijk hoeveel appartementen er op beide locaties komen, maar P. Vandeginste van Provast denkt dat de verkoop ervan geen grote problemen zal opleveren. „Ik zie ook wel dat markt verzadigd raakt, maar zeker in het centrum zal behoefte blijven aan goede appartementen. We moeten er alleen voor zorgen dat ze niet allemaal tegelijk in de verkoop komen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer