Economie

Bedrijven investeren minder door formatie

DEN HAAG - Nederlandse bedrijven zijn positief over hun eigen gezondheid en die van de economie, maar dat leidt nog steeds niet tot hogere investeringen bij het merendeel van de ondernemingen. Dat komt mede door de verkiezingen en het formatieproces dat moeten leiden tot een nieuw kabinet.

Redactie politiek
8 December 2006 21:09Gewijzigd op 14 November 2020 04:21

Dat blijkt uit de vrijdag gepresenteerde Bedrijfsbarometer van Ernst & Young.Oud-CDA-politicus Van Rij, tevens partner bij het belastingkantoor, stelde bij de presentatie dat ons land „al sinds juli niet wordt geregeerd.” Ondernemers kijken volgens hem de kat uit de boom. „Ze willen weten wat een volgend kabinet gaat doen.” Het bedrijfsleven vraagt zich bijvoorbeeld af of de voorgenomen verlaging van de vennootschapsbelasting van 30 procent naar 25 procent wel doorgaat. „Zo niet, dan betekent dat voor ondernemers een hogere lastendruk”, aldus Van Rij.

De kleur van een nieuw kabinet zal een ondernemer niet veel zeggen, denkt de oud-politicus. „Een ondernemer onderneemt, maar het is wel belangrijk dat er snel een regeringsploeg zit die weer als startmotor voor de economie gaat dienen.”

Uit de Bedrijfsbarometer blijkt dat de overheid van ondernemers vooral zou moeten investeren in zorg, onderwijs en innovatie. Lastenverlichting voor het bedrijfsleven, verbetering van het wegennet en het openbaar vervoer en het milieu staan lager op hun prioriteitenlijstje.

Uit het onderzoek blijkt ook dat ondernemers het steeds moeilijker vinden om geschikt personeel te vinden. „Een krappe arbeidsmarkt leidt bovendien tot hogere loonkosten. Dat is weer slecht voor de concurrentiepositie tegenover andere landen”, aldus Van Rij. Het bedrijfsleven is inderdaad kritischer geworden over de concurrentiepositie, laat de peiling zien. Bijna een kwart van de ondernemers denkt dat die zal verslechteren.

Ondernemers zijn verder kritischer geworden over de stimulering vanuit de overheid. „Wanneer ze zich niet gesteund voelen vanuit de overheid, het steeds moeilijker wordt om personeel te vinden en de hand op de knip blijft, kan de stijgende investeringstrend die we de afgelopen jaren hebben gezien, toch weer naar beneden ombuigen”, waarschuwt Van Rij.

De cijfers ondersteunen zijn betoog. Bijna een kwart van de ondernemers verwacht dat de stimulering vanuit de overheid zal verslechteren.

Hoewel de investeringen door het bedrijfsleven in de afgelopen drie maanden nog wel stegen, nam het tempo af. Bij 11 procent van de bedrijven zijn de investeringen de afgelopen drie maanden gedaald.

De ondervraagden denken dat die trend het komende jaar doorzet. De ondernemers zijn over de Nederlandse economie wel uitgesproken positief. Ruim 65 procent vindt de economie redelijk tot kerngezond.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer