Kerk & religie

„Turkije ten onrechte beschuldigd”

ISTANBUL - De directeur van het Turkse Presidium voor Religieuze Aangelegenheden, Ali Bardakoglu, heeft paus Benedictus XVI ervan beschuldigd „onrecht te doen aan Turkije” door na zijn historische bezoek, vorige week, te verklaren dat de rooms-katholieken in het land onder moeilijke omstandigheden leven.

Kerkredactie
7 December 2006 09:55Gewijzigd op 14 November 2020 04:20

Dat bericht de Amerikaanse christelijke nieuwsdienst Compass Direct.In een interview met het semiofficiële Anatolisch Nieuws Agentschap, dat woensdag verscheen in de liberale Turkse krant Radikal, stelt Ali Bardakoglu dat de problemen van religieuze minderheden in Turkije tijdens het pauselijk bezoek overdreven zijn.

In een terugblik op zijn bezoek aan Turkije sprak Benedictus zondag in Rome zijn „hartelijke dank” uit richting de Turkse autoriteiten voor hun gastvrijheid en sprak hij van een vruchtbare en „onvergetelijke spirituele en pastorale ervaring” van christelijke oecumene en dialoog met moslims.

In zijn toespraak vroeg de paus echter ook aandacht voor de „kleine kudde” rooms-katholieken in Turkije „die in omstandigheden leven die niet zo gemakkelijk zijn.” Tijdens zijn bezoek had hij vergelijkbare opmerkingen gemaakt.

Volgens de directeur van het Presidium voor Religieuze Aangelegenheden heeft de buitenlandse pers uit Benedictus’ uitlatingen geconcludeerd „dat Turkije geen godsdienstvrijheid kent. Dat doet onrecht aan Turkije.”

„Er zijn talloze aanslagen op moskeeën in Europa”, klaagde Bardakoglu, „en moslims worden gediscrimineerd om hun geloofsovertuiging. Maar wij hebben nooit gedaan wat de paus nu doet: de westerse landen en alle christenen mikpunt maken van beschuldigingen hierover.”

De presidiumdirecteur omschreef het pauselijk bezoek verder als „tamelijk positief” waar het ging om het imago van Turkije. De geïsoleerde problemen waarop de paus had gewezen, „vragen om discussie”, aldus Bardakoglu.

De „gematigde, maar herhaalde” opmerkingen van de paus over de vrijheid van godsdienst in Turkije hebben de verhouding tussen de moslim- en christelijke landen -na zijn rede in Regensburg- verder verslechterd, stelt Compass Direct vast.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer