Twente werkt mee aan uitzetten asielzoekers
DEN HAAG (ANP) - Elf opstandige gemeenten in Twente hebben toegezegd dat zij per direct weer zullen meewerken aan de uitzetting van asielzoekers die langer dan vijf jaar in Nederland verblijven. Zij zwichten daarmee voor een vermaning van minister Remkes van Binnenlandse Zaken.
De burgemeesters van elf gemeenten in Twente hadden enkele dagen geleden besloten dat de politie geen assistentie meer zou verlenen bij de uitzetting van asielzoekers die langer dan vijf jaar in Nederland wonen. Zij liepen daarmee vooruit op de gevolgen van een motie waarin een krappe meerderheid van de Tweede Kamer vorige week pleitte voor een generaal pardon.Minister Remkes liet de Tweede Kamer dinsdag in heldere bewoordingen weten dat een dergelijke actie niet door de beugel kan. „Aan dit soort signalen bestaat volstrekt geen behoefte. Ook niet als ze afkomstig zijn uit de vrije republiek Twente. Dit land wordt niet geregeerd per motie.”
Korpsbeheerder P. den Oudsten van de politie Twente liet daarop weten dat hij Remkes zal gehoorzamen. Hij vindt echter niet dat de Twentse korpsleiding en daarmee de elf burgemeesters hun bevoegdheid hebben overschreden. „Na de aangenomen motie in de Tweede Kamer hebben we de politieassistentie opgeschort totdat het kabinet met een standpunt naar buiten kwam. Dat is nu gebeurd, en daar geven wij gehoor aan.”
Het kabinet heeft dinsdag gezegd dat het de motie over een generaal pardon niet kan uitvoeren. Ook komt er geen tijdelijk uitzettingsverbod. Het kabinet wil over het onderwerp wel nader overleg voeren met de Tweede Kamer.
Minister Remkes riep de opstandige gemeenten in Twente tot de orde na vragen van Kamerlid Wilders. De fractievoorzitter van de Partij voor de Vrijheid (PVV) toonde zich dinsdag ontstemd over de actie. „Veel gekker moet het niet worden in Nederland. We hebben hier te maken met een elftal linkse gemeenten die doen alsof hun partij al in de regering zit.”