Moslimleiders kritisch over pausbezoek aan Turkije
VATICAANSTAD - Paus Benedictus XVI heeft zondag zijn bezoek aan Turkije een „onvergetelijke spirituele en pastorale ervaring” genoemd. Moslimleiders daarentegen uitten stevige kritiek op het pausbezoek aan Turkije.
In zijn wekelijkse toespraak op het St.-Pietersplein in Rome zei de paus te hopen dat zijn vierdaagse bezoek, waarvan hij vrijdag terugkeerde, zal leiden tot oprechte samenwerking tussen „alle discipelen van Christus” en zal bijdragen aan een zinvolle dialoog met moslims.Van moslimzijde werd koel en kritisch gereageerd op het bezoek. Enkele moslimleiders zeiden het te betreuren dat het bezoek niet heeft geleid tot excuses voor de opmerkingen die de paus in september over de profeet Mohammed maakte in het Duitse Regensburg.
Een woordvoerder van de invloedrijke Moslim Broederschap in Jordanië, Jamil Abu-Bakr, zei dat moslims geenszins de dialoog verwerpen of uit de weg gaan, maar dat „de standpunten van de paus, zijn verklaringen en zijn vastbeslotenheid geen excuses aan te bieden” een bezoek als dat aan Turkije „zinloos” maken. „Dit bezoek vermindert de frustratie in de moslimwereld niet en er zijn andere maatregelen nodig om de zaak recht te zetten”, aldus Abu-Bakr.
Velen in de moslimwereld nemen het de paus zeer kwalijk dat hij in september in een toespraak tot seminariestudenten in Duitsland een Byzantijnse christelijke keizer citeerde die de leer van de profeet „kwaadaardig en onmenselijk” noemde. Hoewel Benedictus zijn spijt betuigde over de opschudding die daardoor ontstond, maakte hij nimmer zijn excuses voor de opmerkingen zelf.
In Koeweit zei de sjiitische geestelijke Abdul-Hussein Qazwini te geloven dat het pauselijke bezoek meer betekenis zou hebben gehad als het een islamitisch land zoals Iran of Saudi-Arabië had betroffen. Volgens Qazwini heeft het bezoek aan het seculiere Turkije „geen enkel effect.” Hij noemde Benedictus „een extremistische christen.” Qazwini zei dat hij had gehoopt dat de paus tijdens het bezoek iets zou zeggen waaruit zou blijken dat hij over het veelbesproken citaat van mening is veranderd.
De hoogste moslimgeestelijke in Turkije, Mustafa Cagrici, zei eerder er opgetogen over te zijn dat de paus vrijdag tijdens zijn bezoek aan de Blauwe Moskee in Istanbul samen met hem in de richting van Mekka had gebeden. Benedictus is de tweede paus die dit gebaar heeft gemaakt. Paus Johannes Paulus II ging hem in mei 2001 voor tijdens een bezoek aan de Omajjadenmoskee in de Syrische hoofdstad Damascus.
Paus Benedictus vertrok vrijdagmiddag om 12.15 uur van het vliegveld van Istanbul naar Vaticaanstad. Tegen gouverneur Muammar Guler van Istanbul zei hij voor zijn vertrek te hopen dat zijn bezoek heeft bijgedragen aan de dialoog en een beter begrip tussen godsdiensten, in het bijzonder de islam en het christendom.
Pausbezoek
-Paus noemt bezoek aan Turkije onvergetelijke ervaring.
-Moslimleiders bekritiseren „zinloze” bezoek van paus.
-Benedictus hoopt dat contact zal bijdragen aan dialoog met moslims.