Binnenland

Kabinet blijft generaal pardon afwijzen

DEN HAAG - Het kabinet is nog steeds niet van plan een generaal pardon uit te schrijven voor asielzoekers die langer dan vijf jaar in Nederland zijn.

1 December 2006 19:37Gewijzigd op 14 November 2020 04:19

Daarmee trotseert het de nieuwe Tweede Kamer, die met 75 tegen 74 stemmen donderdagavond voor het pardon stemde. Minister Verdonk van Vreemdelingenzaken wil volgens ingewijden ook niet stoppen met uitzettingen totdat de regeling rond is.Verdonk zelf wilde gisteren na de ministerraad alleen kwijt dat ze zo spoedig mogelijk een brief aan de Kamer stuurt met haar reactie op de motie van PvdA-leider Bos.

Het kabinet houdt vast aan de eigen lijn omdat het anders zou worden opgezadeld met een onmogelijke opdracht. De eis van de Kamer wordt onmogelijk geacht vanwege onduidelijkheid over de omvang van de groep asielzoekers die het aangaat en de demissionaire status van het kabinet. „De motie is onuitvoerbaar”, aldus een ingewijde.

Dinsdagmorgen moet het kabinet uitsluitsel geven.

De ministerraad is verder van mening dat een generaal pardon onrechtvaardig is tegenover asielzoekers die eerder wel zijn vertrokken. Ook vreest Verdonk een aanzuigende werking. Het onmiddellijk stopzetten van uitzettingen is volgens haar bovendien ongewenst, omdat ook de overheid zich moet houden aan wettelijke termijnen. Bos voorspelde donderdagavond „een buitengewoon moeilijke situatie” voor Verdonk als ze de wens van de Kamer niet uitvoert.

Hoe belangrijk de zaak is, bleek na een nieuw gesprek met informateur Hoekstra over een coalitie met SP en CDA. Op zijn lijstje met onderwerpen die hij in de verdere onderhandelingen wil bespreken, staat het generaal pardon. Bos verwacht nog steeds dat het kabinet luistert naar de Kamer. „Dat is een goed democratisch gebruik.”

De kwestie splijt de Nederlandse bevolking. Een kleine meerderheid van 53 procent is voor een pardon, 44 procent tegen en 3 procent weet het niet, peilde Maurice de Hond. Die meerderheid komt doordat onder de CDA-kiezers 27 procent voorstander is en onder de linkse partijen maar 10 procent tegen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer