Beroepsziekte vaak schuld werkgever
Ziekte door het werk had vaak kunnen worden voorkomen als de werkgever zich aan de wettelijke regels zou hebben gehouden. Die conclusie trok directeur P. Ulenbelt van het Bureau Beroepsziekten van de FNV donderdag op grond van de klachten die het bureau sinds de oprichting anderhalf jaar geleden heeft ontvangen.
Volgens door de FNV gebruikte cijfers lopen jaarlijks 20.000 mensen een beroepsziekte op. Voor een patiënt die lijdt aan de schildersziekte heeft het FNV-bureau inmiddels een vergoeding van 175.000 gulden binnen weten te halen via de rechter. In totaal moet er zo’n 10 miljoen gulden binnen zijn te halen, schat Ulenbelt.
Momenteel ondersteunt het bureau 108 werknemers bij het indienen van een schadeclaim bij hun werkgever, omdat zij ziek zijn geworden door hun werk. Bijna de helft daarvan kampt met rsi-klachten, maar het bureau van de FNV zet zich ook in voor mensen met de schildersziekte ops, lawaaidoofheid, kapotte knieën of zelfs kanker als gevolg van de werkzaamheden.
Alle bedrijven waar een claim wordt ingediend, worden bovendien op internet geplaatst. De lijst is niet bijzonder, meent Ulenbelt. Hij toont een doorsnee van het Nederlandse bedrijfsleven, van grote op de beurs genoteerde bedrijven tot kleine bedrijfjes in verschillende sectoren. Eén ding is echter wel bijzonder, vindt de directeur: „Vrijwel alle gevallen hadden voorkomen kunnen worden als werkgevers de wettelijke regels hadden nageleefd.”
Verzekeraars
In zijn speech in de Utrechtse Jaarbeurs haalde Ulenbelt fel uit naar de verzekeraars: „In plaats van werkgevers aan te zetten tot preventie, eigen risico’s in te voeren of premies te verhogen, pleit het Verbond van Verzekeraars voor het afschaffen van de wettelijke mogelijkheid om werkgevers aansprakelijk te stellen.”
De verzekeraars pleiten ervoor dat werkgevers zich rechtstreeks moeten verzekeren voor ’erkende’ beroepsziekten. De premies kunnen dan worden afgestemd op de risico’s binnen een bepaald bedrijf. Bovendien hebben werknemers dan een rechtstreekse vordering op de verzekering. De directe verzekering zou verplicht moeten zijn, vindt het verbond. De aansprakelijkheidsverzekering is dat niet voor werkgevers.