Binnenland

Inburgeren boven een pan couscous

LELYSTAD - Raadslid Van Erk (VVD) licht de deksel van de pan even op. „Wat voor kruiden gebruik je voor het vlees?” „Kerrie, paprika en dit potje”, wijst Louiza Loukili aan. „Daarin zit van alles door elkaar.” „Dat zijn zeker Marokkaanse kruiden”, reageert Van Erk, „die heb ik thuis niet in de kast staan.” In Lelystad volgden raadsleden donderdag een omgekeerde inburgeringscursus.

Janita ten Voorde
1 December 2006 08:58Gewijzigd op 14 November 2020 04:19
LELYSTAD – VVD raadslid Van Erk uit Lelystad (tweede van rechts) buigt zich over een pan met rundvlees. Samen met zijn collega’s Zweers (Leefbaar Lelystad) (l.) en Middelkoop (PvdA) (r.) bereidde hij donderdag Marokkaanse couscous. De politici volgden een
LELYSTAD – VVD raadslid Van Erk uit Lelystad (tweede van rechts) buigt zich over een pan met rundvlees. Samen met zijn collega’s Zweers (Leefbaar Lelystad) (l.) en Middelkoop (PvdA) (r.) bereidde hij donderdag Marokkaanse couscous. De politici volgden een

Exotische geuren vullen de keuken van het roc-gebouw in Lelystad. Van Erk roert in een grote pan met stukjes rundvlees. Zijn collega Zweers van Leefbaar Lelystad snijdt handig een wortel in stukken. De heren zijn twee van de vijf raadsleden die couscous, een traditioneel Marokkaans gerecht, leren koken. Allochtone dames geven hun les.„Op welke dag kook je meestal couscous?” vraagt Van Erk. „Vrijdag”, antwoordt de Marokkaanse Loukili rap. „Dan kom ik een keer bij je langs, want het ruikt heerlijk.”

Loukili is, ondanks het feit dat ze niet is gewend aan mannen in haar keuken, in haar sas met zo veel hulpkoks. „Het is belangrijk dat de politiek leert over Marokkaanse gewoontes. Ik doe dat ook andersom. Dat is normaal als je in Nederland woont.”

De politici volgen een cursus omgekeerd inburgeren, waarbij buitenlandse vrouwen laten zien hoe het is om allochtoon in Nederland te zijn. De deelnemers krijgen les in de Arabische taal. Een groep gaat naar een buitenlandse winkel, compleet met boodschappenlijst in het Arabisch. Vijf personen maken couscous. De vrouwelijke politici gaan buikdansen. De raadsleden sluiten de dag af met een bezoek aan de El Imaanmoskee in Lelystad.

Is deze cursus niet de omgekeerde wereld? Initiatiefneemster Claudia Mulder, communicatieadviseur van de gemeente: „Dat ligt eraan hoe je de Nederlandse cultuur ziet. Onze maatschappij is niet langer statisch, maar dynamisch. Ze is een smeltkroes van culturen. Op die verandering moet de raad inspelen. De leden moeten weten wat er onder de Lelystedelingen leeft.”

Politicus Zweers is enthousiast over het initiatief. „Als je problemen wilt oplossen, moet je ze eerst kennen. Op informatieavonden van de gemeente is er vaak een lage opkomst van allochtonen. Vandaag werd het me opnieuw duidelijk dat dit voornamelijk door de taalbarrière komt. Wij moeten in brieven duidelijk en eenvoudig communiceren. En blijven investeren in projecten voor taalles.”

Ook raadslid Siepel (ChristenUnie) herkent dit probleem. „Ik ondervond aan den lijve hoe lastig het is om een vreemde taal te leren. Arabisch gaat van rechts naar links. Ik had geen enkel aanknopingspunt. Mijn respect voor allochtonen die de Nederlandse taal onder de knie moeten krijgen, is alleen maar toegenomen. Beheersing van de taal betekent toegang tot alle maatschappelijk verkeer. Het verdwijnen van wachtlijsten voor taallessen vind ik daarom een goede zaak.”

Voelde Siepel zich bij het boodschappen doen een allochtoon? „Niet echt. In zo’n situatie hoef je niet per se te praten. Het is ook mogelijk om je boodschap met handen en voeten duidelijk te maken. Ik werd nagestaard op straat, maar dat is logisch. Een Nederlandse man in een Marokkaans gewaad is vrij uniek.”

De cursus was niet alleen voor raadsleden bedoeld. De allochtone vrouwen konden hun problemen donderdag kenbaar maken aan de politiek. De vrouwen misten met name een locatie waar ze bij elkaar konden komen, zonder dat ze daarbij een dure horecagelegenheid moeten huren. „Een moskee is niet geschikt, want bidden en muziek gaan niet samen”, verklaarde een Marokkaanse.

Als het aan Siepel ligt, komt daar binnenkort verandering in. „Binnenkort staat de nota accommodatie op de raadsagenda, dan zullen wij dit punt onder de aandacht brengen. Een dagje cursus is nog geen inburgering, maar kan wel begrip kweken. Ik hoop dat dit leidt tot een gezonde en saamhorige samenleving.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer