Hoekstra onderzoekt coalitie met SP
DEN HAAG (ANP) – SP–leider Marijnissen zal vrijdag als eerste opnieuw aanschuiven bij informateur Hoekstra. De informateur wil bezien of er een stabiele meerderheidscoalitie mogelijk is met de SP. Dat heeft zijn woordvoerder donderdag laten weten.
Hoekstra liet zich leiden door de gesprekken die hij deze week voerde met de tien fractieleiders in de Tweede Kamer. Veel van hen stelden een coalitie voor waarin de SP, als grote winnaar van de parlementsverkiezingen, deel van zou uitmaken.De informateur laat vooralsnog in het midden in wat voor soort coalitie de SP een rol zou kunnen spelen. De meest voor de hand liggen optie is een kabinet samen met CDA en PvdA. Maar er zijn ook andere combinaties met de SP mogelijk, zoals met het CDA, ChristenUnie en GroenLinks.
Naar verwachting zal de informateur proberen te ontdekken in hoeverre de SP bereid is compromissen te sluiten bij de onderhandelingen voor een nieuwe regering. Na het overleg zal Hoekstra bekijken hoe hij verder gaat met zijn karwei.
Donderdag voerde de informateur zijn laatste gesprekken met de drie kleinste partijen in de net beëdigde Tweede Kamer. Ook zij lieten zich uit over de vorming van een centrumlinkse coalitie. Verschil van mening is er alleen over de samenstelling daarvan.
D66–fractievoorzitter Pechtold adviseerde een kabinet van CDA, PvdA en de SP. Eerder deden de PvdA, SP, GroenLinks en de ChristenUnie datzelfde. Nieuwkomer de Partij voor de Dieren bepleitte als enige een volledig linkse coalitie. Die moet volgens fractievoorzitter Marianne Thieme bestaan uit PvdA, SP, GroenLinks, ChristenUnie en D66. Zij wil met haar partij gedoogsteun geven of eventueel ook in het kabinet plaatsnemen.
Alleen de SGP ziet liever de ChristenUnie aan de knoppen samen met het CDA en de PvdA. Volgens SGP–leider Van der Vlies heeft dat meer kans van slagen dan een coalitie met de SP. Van der Vlies voorziet grote programmatische problemen met het CDA. Als voorbeelden noemde hij de vredesmissies, marktwerking in de zorg, de energiemarkt en de vrijheid van onderwijs.