Thaise munt probleem voor veel automaten
De Thaise munt van 10 baht, ongeveer 55 cent, heeft voor een probleem in de automatenbranche gezorgd. Door zijn gelijkenis met de nieuwe munt van 2 euro hebben automaten moeite om hem te onderscheiden. Ook de munt van 2 pence kan voor een andere munt aangezien worden.
Volgens A. Kobus van de Vereniging van Automatenexploitanten Nederland (VAN) is het fenomeen al een tijdje bekend. „De oplossing is al gevonden”, aldus Kobus. „De zogeheten muntenproever, die het geld moet herkennen, wordt scherper ingesteld.” Wel bestaat de kans dat beschadigde munten niet herkend worden. „Maar liever een geweigerde munt dan een verkeerde munt”, stelt Kobus. Automatenimporteur Eurocoin kent het probleem ook. „Onze leverancier heeft ons gegarandeerd dat het probleem per 1 januari is opgelost”, aldus een woordvoerder.
Een zegsman van het ministerie van Financiën vindt het heel vervelend voor de automatenbranche, maar zegt dat het niet aan de euro te wijten is. „De euro was er simpelweg eerder. De specificaties zijn dik drie jaar geleden al vastgelegd in Londen, terwijl de Thaise munt veel jonger is”, aldus de woordvoerder.
Het aantal meldingen door banken van verdachte transacties is dit jaar sterk toegenomen. Dat zei minister Zalm (Financiën) gisteren in de Tweede Kamer tijdens een overleg over de invoering van de euro.
Veel mensen zouden nu nog van hun zwarte geld af willen, voordat dit door de invoering van de euro waardeloos wordt. Minister Zalm zei dat dit jaar, van januari tot november, 55.000 ongebruikelijke transacties zijn gemeld. Vorig jaar was dat in het hele jaar 48.000.
Sinds justitie vanaf 1 april scherper is gaan toezien op het mogelijk witwassen, is in totaal 15 miljoen gulden in beslag genomen. In verband daarmee zij 36 personen aangehouden.
Warmlopen
De Nederlanders lopen zich al volop warm voor de euro. Zo is er nu bijna een kwart minder aan contant geld in omloop dan een jaar geleden. Vooral het aantal biljetten van duizend gulden nam af, met 37 procent. Het aantal biljetten van 250 gulden daalde met 30 procent. Dat leidt overigens niet tot problemen.
De medewerking van de winkeliers aan de invoering van de euro valt minister Zalm tegen. Hij had 8,8 miljoen zakjes met euro’s klaar staan die de detailhandel kan inzetten als wisselgeld. Daarvan heeft Zalm er tot dusver 7,8 miljoen „weggezet.”
Zalm is ook minder gelukkig met de actie van een winkelketen, die ook na januari volgend jaar guldens blijft accepteren. „Verbieden kan ik dat niet. Als mensen met zeg maar schelpjes mogen betalen, kan ik daar ook niets tegen doen. Ruilhandel is toegestaan.”