Binnenland

VWA meldt minder dierproeven in 2005

DEN HAAG (ANP) - Het aantal dierproeven is in 2005 gedaald. In totaal werden 20.346 minder tests geregistreerd dan in 2004. Dat is een daling van 3 procent.

30 November 2006 09:07Gewijzigd op 14 November 2020 04:19

Dat blijkt uit het jaaroverzicht ”Zo doende 2005” over dierproeven van de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA), de instantie die toezicht houdt op de naleving van de Wet op de dierproeven (WOD).In totaal registreerde de VWA in 2005 612.809 proeven. Uit deze cijfers blijkt dat de dalende trend doorzet. In 2000 registreerde de inspectiedienst nog 714.449 tests op dieren. Twee derde hiervan betreft muizen en ratten.

De regels voor dierenwelzijn zijn in bijna alle gevallen goed nageleefd. Na 554 inspecties, waarvan ongeveer 220 onaangekondigd, deelde de dienst zes schriftelijke waarschuwingen uit. Deze hadden onder andere betrekking op de huisvesting van de dieren, het verzorgen en behandelen van proefdieren door nog niet bevoegde personen en het uitvoeren van proeven op dieren die niet afkomstig waren van een geregistreerde fokinstelling. In al deze gevallen zijn verbetertrajecten ingezet.

De beestjes worden in bijna de helft van de gevallen (47,3 procent) gebruikt voor de ontwikkeling van geneesmiddelen en medische producten. In 44,2 procent gaat het om wetenschappelijk onderzoek naar de oorzaak en behandeling van ziekten bij de mens.

Dierproeven mogen in Nederland alleen worden uitgevoerd door instanties die daar een speciale vergunning voor hebben. In 2005 waren dat er tachtig. Eenenveertig bedrijven hielden zich in dat jaar legaal bezig met het fokken van de dieren.

De vereniging Proefdiervrij noemt deze cijfers bemoedigend, maar plaatst ook kanttekeningen. „Het aantal gevallen waarin geen anesthesie werd toegepast, is gestegen met 125 procent. Dat is schokkend”, stelt Marja Zuidgeest, directeur van Proefdiervrij.

Ook constateert de vereniging dat het aantal dieren dat na de proef afgemaakt wordt omdat er geen passende bestemming voor gevonden kan worden, met 83 procent is toegenomen. „Dit bevestigt dat het Nederlandse proefdierbeleid verder aangescherpt moet worden. Dieren zijn geen dingen die je na een proef kunt weggooien.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer