Binnenland

Ontruimingsplan Fort Pannerden gaat door

BEMMEL (ANP) – De voorbereidingen voor de ontruiming van Fort Pannerden gaan gewoon door. Dat heeft burgemeester Paul Peters maandagmiddag gezegd op een persconferentie in het gemeentehuis van Lingewaard. Die gemeente omvat naast Bemmel ook het plaatsje Doornenburg waar het gekraakte fort ligt.

27 November 2006 16:14Gewijzigd op 14 November 2020 04:19

Wel geeft hij de krakers de gelegenheid om met beheerder Stichting Fort Pannerden, afspraken te maken over het beheer van het fort. Als eigenaar Staatsbosbeheer deze plannen goedkeurt, mogen de krakers doorgaan met het geven van rondleidingen en het beheer van de dagelijkse gang van zaken. Ze mogen er zeker in elk geval niet blijven wonen. De gemeente heeft vooralsnog geen ultimatum gesteld aan de krakers, en wil ook niet zeggen wanneer een eventuele ontruiming op stapel staat.De burgemeester was positief gestemd over de uitkomsten van de gesprekken en ook de krakers toonden zich tevreden. „We hadden deze uikomst verwacht", vertelt woordvoerder Titus. Ze gaan maandag nog contact zoeken met de beheerder.

Fort Pannerden werd zaterdag opnieuw gekraakt, nadat de ME het twee weken eerder had ontruimd. Deze herinname ging volgens de gemeente en Staatsbosbeheer minder vreedzaam dan de krakers doen voorkomen. Staatsbosbeheer doet aangifte van huisvredebreuk en geweldpleging.

De krakers spraken begin september ook al met de Stichting Fort Pannerden over het beheer van het historische bolwerk op de splitsing van de Waal en Rijn. De krakers weigerden toen op het allerlaatste moment een overeenkomst te ondertekenen. De afspraak was toen eveneens dat de krakers het fort mochten beheren, maar er niet mochten wonen. De stichting was maandag niet aanwezig bij de gesprekken met de krakers.

De Stichting Fort Pannerden kreeg het gebouw in 1988 in erfpacht van Staatsbosbeheer. Twee jaar geleden begon Staatsbosbeheer een procedure tegen de stichting om het erfpacht af te nemen. „De erfpachter is er de afgelopen achttien jaar niet in geslaagd een geschikte invulling voor het fort te vinden", zegt Arjan Snel van Staatsbosheer. Het blijkt juridisch echter niet mogelijk het erfpacht weer in te trekken. Staatsbosbeheer wil Fort Pannerden in ieder geval restaureren. Daarmee is minimaal 1 miljoen euro gemoeid.

De bewaking van het fort was oorspronkelijk een taak van de stichting. Die heeft na de ontruiming echter niets geregeld. „Daarom hebben wij dat maar gedaan", aldus Snel, die ontkent dat drie beveiligers te weinig was. „Tegen een overmacht van honderd krakers is niets te beginnen".

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer