Gereformeerde Gemeenten vieren in 2007 sober jubileum
ZEIST - De Gereformeerde Gemeenten gedenken in 2007 dat het kerkverband honderd jaar geleden ontstond. In het kader van deze herdenking worden er het komende jaar diverse activiteiten georganiseerd. Ook zien enkele publicaties het licht.
De Gereformeerde Gemeenten ontstonden in 1907 door een samenvoeging van kruisgezinden en ledeboerianen. Leidende figuur bij deze vereniging was ds. G. H. Kersten. Onder de kruisgezinden worden verstaan de Gereformeerde Kerken onder het Kruis, ontstaan uit de Afscheiding van 1834. Ledeboerianen waren 19e-eeuwse volgelingen van ds. L. G. C. Ledeboer. Uit de kruisgezinden en de ledeboerianen die niet meegingen in deze vereniging ontstonden later de Oud Gereformeerde Gemeenten.De synode 2004/2005 van de Gereformeerde Gemeenten stelde de commissie herdenking vereniging 2007 in, die als mandaat kreeg te zorgen voor een sobere herdenking. De preses, ds. J. J. van Eckeveld (Zeist), merkte daarbij op dat er geen behoefte bestond aan een triomfantalistische herdenking. „Er is geen reden om onszelf op te borst te slaan. Eerder ervaren we een stuk schuld over de kerkelijke verdeeldheid. Toch is het goed Gods werk op te merken.”
De Gereformeerde Gemeenten hebben ruim 103.000 leden en 156 gemeenten, die gediend worden door 54 predikanten.
Synode
De bidstond die voorafgaat aan de synode in september 2007 staat in het teken van de herdenking. Deze bidstond wordt gehouden in de kerk aan de Boezemsingel in Rotterdam. Voorganger is ds. J. J. van Eckeveld.
In oktober vindt een officiële herdenkingsbijeenkomst plaats. Er worden dan twee lezingen uitgesproken, een kerkhistorische door ds. M. Golverdingen en een theologische door ds. A. Moerkerken.
Er verschijnen twee officiële jubileumuitgaven. Er komt een bundeling van de acta van de generale synodes over de periode 1907-1959 en een herdenkingsboek over de afgelopen honderd jaar, waarbij aandacht wordt geschonken aan de wortels van de gemeenten.
In de commissie die voor beide uitgaven verantwoordelijk zijn, hebben ds. Van Eckeveld (voorzitter), ds. M. Golverdingen, ds. A. Moerkerken en J. H. Mauritz zitting.
Nagedachtenis
Uitgeverij De Ramshoorn brengt op eigen initiatief nu al ”Gedenken rond een erfenis” op de markt. Het boek, dat geredigeerd is door J. Mastenbroek, bevat 52 meditaties van 52 predikanten die de Gereformeerde Gemeenten hebben gediend of nog dienen. Volgend jaar verschijnt een tweede deel. De meditaties worden afgesloten met de personalia van de predikanten.
Bij uitgeverij De Groot Goudriaan verschijnt in april een interviewbundel (”Terugblik”) van Adr. van Belzen. Daarin zijn gesprekken opgenomen met predikanten en ouderlingen van de Gereformeerde Gemeenten, de Gereformeerde Gemeenten in Nederland (binnen en buiten verband) en de Oud Gereformeerde Gemeenten.
Van J. P. Sinke verschijnt volgend jaar een tweedelig project, ”Zijn daân getoond en trouw’lijk hen geleid”. Het omvat een overzicht van alle gemeenten, hun ontstaan en hun voortbestaan, met overzichten van het verloop van de ledentallen. Uitgever is Van Velzen te Krabbendijke. Het eerste deel verschijnt in februari.
Bij de gebroeders Koster is inmiddels ”Gedenk Zijn grote daden” van L. Vogelaar uitgegeven. Het boek bevat onder meer nieuwe gegevens over ds. G. H. Kersten en ds. H. Kieviet. Ook is er een hoofdstuk over de vereniging van 1907 en over de Gereformeerde Gemeenten in de naoorlogse jaren.
1953
De Gereformeerde Gemeenten in Nederland, die in 1953 uit de Gereformeerde Gemeenten voortkwamen, beschouwen 1907 ook als het begin van hun kerkverband, zegt ds. J. Roos (Barneveld). In het kerkelijk weekblad De Wachter Sions zal in de loop van 2007 een herdenkingsartikel verschijnen. De Gereformeerde Gemeenten in Nederland hebben bijna 22.000 leden en 48 gemeenten, die gediend worden door drie predikanten en een emeritus predikant.