Restauratie kerken
De St.-Vituskerk in Hilversum en de Pieterskerk in Leiden hebben een zogeheten Kanjersubsidie gekregen voor restauratie. Dat meldt de Gooi- en Eemlander. De restauratiewerkzaamheden aan de St.-Vituskerk in Hilversum kunnen worden voltooid dankzij een bijdrage van 4 miljoen euro. De Pieterskerk heeft 2,6 miljoen euro toegezegd gekregen.
Deze kerken zijn twee van de negen ”Kanjermonumenten” waarvoor de rijksoverheid gisteren 40 miljoen uittrok. Het gaat om een extra uitkering die vorig jaar met Prinsjesdag werd aangekondigd. Voor monumentenzorg werd toen in totaal 97,5 miljoen euro extra uitgetrokken. Eigenaars van onder meer kerken en kastelen konden tot 1 oktober hun aanvragen doen. Die zijn beoordeeld door de Rijksdienst voor Archeologie, Cultuurlandschap en Monumenten.In totaal heeft de Leidse kerk voor haar restauratie 10,2 miljoen aan rijksgeld ontvangen. Er is nog 5 miljoen nodig om in 2007 en 2008 de laatste fase van die restauratie ten uitvoer te brengen. Directeur Ton Boon van de Pieterskerk reageert verheugd op de nieuwe subsidie. Hij ziet de subsidie als een blijk van erkenning, van zowel het belang van de kerk als de kwaliteit van de restauratie. Ook Maarten van Aken, de man achter de restauratie van de Vituskerk in Hilversum, is blij met het nieuws. „Hierop hadden we gehoopt. Daarmee kunnen we de restauratie mee afmaken.”
Het project ging van start in 2002 en zal in 2010 worden voltooid. „Dat is een lange tijd”, aldus Van Aken, „zeker als je realiseert dat de kerk destijds in twee jaar is gebouwd, van 1891 tot 1892.”
Andere kerken die als Kanjermonument extra subsidie krijgen zijn de Grote of St.-Laurenskerk in Alkmaar, de Maria van Jessekerk te Delft, de Grote of Onze-Lieve-Vrouwekerk in Breda en de Sint-Jan in ’s-Hertogenbosch.
Bouwplan Nunspeet
De hervormde gemeente van Nunspeet heeft plannen een nieuw verenigingsgebouw te realiseren in het achterste deel van partycentrum ’t Centrum aan de Dorpsstraat in Nunspeet. Dat meldt de Stentor.
Eigenaar B. Bosch heeft het pand, dat direct naast de hervormde dorpskerk is gelegen, in de verkoop staan. In het voorste deel komen mogelijk enkele winkelunits. De gemeente Nunspeet wil het huidige verenigingsgebouw De Wheme van de hervormde gemeente aankopen om de Markt grotendeels autovrij te maken. Hier moet in de toekomst alleen nog een parkeerstrook overblijven voor twaalf auto’s. Bij dit plan wordt ook het parkeerterrein achter de dorpskerk betrokken. Op de plek van De Wheme komen wellicht appartementen.
Er zijn door projectontwikkelaars al enkele plannen ontwikkeld. Tot nu toe is de hervormde gemeente hiermee niet naar buiten getreden omdat „dat een broedende kip niet moet worden gestoord.”
Wethouder H. Westerbroek ontkende tijdens een informatieavond over de herinrichting van het Nunspeetse dorpscentrum echter niet dat er besprekingen worden gevoerd over de aankoop van De Wheme.
In de Hervormde Kerkbode wordt aangegeven dat de gemeente het kerkplein voor de dorpskerk en de ruimte voor De Wheme ziet als mogelijk alternatief om te voorzien in de markt- en parkeerruimte die komt te vervallen bij het grotendeels autovrij maken van de Markt.
In vroeger jaren heeft het kerkplein ook al als marktterrein gefungeerd. Overigens gaat de gemeente Nunspeet er volgens burgemeester D. van Hemmen nog niet van uit dat ook de weekmarkt op de donderdag moet worden verplaatst.
De besprekingen vanuit de hervormde gemeente worden gevoerd door een werkgroep uit de algemene kerkenraad en het college van kerkrentmeesters. Secretaris H. Schippers verwacht dat binnenkort een voorlopige keuze wordt gemaakt uit de ontwikkelde plannen. Daarna moet zowel de algemene kerkenraad van de hervormde gemeente als de gemeenteraad van Nunspeet nog met de uitvoering van de plannen instemmen.
De Levensstroom
Burgemeester mr. M. Zonnevylle van Leiderdorp heeft vorige week het nieuwe kerkgebouw van de Levensstroomgemeente te Leiderdorp geopend. Het gebouw heeft 1450 zitplaatsen. De gemeente telt op dit moment ongeveer 500 leden. Het aantal leden neemt volgens voorganger J. Zijlstra echter bijna wekelijks toe. De „feestelijkheden” rondom de opening van het gebouw werden bijgewoond door ongeveer 3500 mensen.
De voorganger, die bekendheid heeft gekregen met zijn genezingsdiensten, is verheugd over het nieuwe kerkgebouw. „We hebben een schitterend gebouw gekregen, daar zijn we erg blij mee.” De voorganger vertelt dat bij de bouw niet alles even voorspoedig ging. Een eerdere aannemer ging failliet. Uiteindelijk kostte het gebouw enkele miljoenen meer dan begroot.
Het geld voor het nieuwe gebouw is voor een groot deel bijeengebracht door de gemeente. Ook „vrienden in het land” zamelden geld in. Er rest nog een gat op de begroting van ongeveer 700.000 euro.
Het nieuwe gebouw, pal aan de A4, heeft een toren van bijna 40 meter hoog. Een groot kruis ontbreekt nog, maar dat komt er binnenkort bovenop, aldus Zijlstra.
Het is de bedoeling dat Zijlstra vanaf nu iedere eerste en tweede zondag van de maand zijn drukbezochte en omstreden genezingsdiensten houdt in het nieuwe kerkgebouw. De bezoekers van de gebedsgenezingen krijgen bij een plaatselijk hotel een zogenaamde ”Levenstroom speciaal”-korting als ze een overnachting boeken.
De rubriek Grondvlak is bedoeld voor nieuws vanuit plaatselijke gemeenten. Berichten die voor plaatsing in aanmerking komen, kunnen gemaild worden naar: grondvlak@refdag.nl. Post kan gestuurd worden naar: Reformatorisch Dagblad, t.a.v. kerkredactie, Postbus 670, 7300 AR Apeldoorn.