Bos lanceert zeven eisen voor kabinet
MAASTRICHT - PvdA-leider Bos heeft donderdagavond harde eisen gesteld voor deelname aan een kabinet na de verkiezingen. In een regeerakkoord moeten zeven sociale punten terugkomen. Anders doet de PvdA niet mee.
Bos noemde de verkleining van de kloof tussen arm en rijk, meer werk voor iedereen, zero tolerance voor fraude en asociaal gedrag, betere zorg in verpleeghuizen, 140 probleemwijken, schone energie en een generaal pardon voor asielzoekers uit de oude regeling.De plannen van de PvdA om de hypotheekrente voor rijke nieuwe kopers af te toppen en rijke ouderen te laten meebetalen aan de AOW ontbreken in het rijtje. In een toelichting noemde Bos die plannen wel „harde onderhandelingspunten.”
De PvdA-leider haalde in een stampvolle theaterzaal in Maastricht opnieuw fel uit naar het CDA en het „Quote-500-kabinet.” Balkenende relativeert de toename van voedselbanken en armoede in Nederland, hij houdt een „zelfgenoegzaam verhaal”, aldus Bos. Hij waarschuwde ook dat een grote PvdA nodig is om te voorkomen dat er straks een kabinet Balkenende-Verdonk zit. „Ja, daar schrikt u van.”
CDA-leider Balkenende omschreef Bos als „onnavolgbaar.” „Woensdag noemde hij de afstand met het CDA nog groter dan ooit. Nu blijken de belangrijkste geschilpunten met ons, de hypotheekrenteaftrek en de AOW-heffing voor ouderen, geen breekpunten. Tegelijk blijft Bos lonken naar een linkse coalitie. Zijn optreden wordt voor ons steeds onhelderder.”
Een krappe week voor de verkiezingen tekent zich een verscherpte tegenstelling af tussen een links en een rechts blok. GroenLinksleider Halsema wil nog voor volgende week woensdag om de tafel met Bos en SP’er Marijnissen om te praten over de mogelijke vorming van een links kabinet. Halsema zou het fantastisch vinden om gezamenlijk naar de kiezer te gaan en een links kabinet in de aanbieding te doen. Ze nodigt Bos en Marijnissen daarom uit voor een etentje. „Ik betaal, voor de goede zaak.”
Bos zei donderdag graag op de uitnodiging van Halsema te willen ingaan. Een etentje zit er wegens tijdsgebrek niet in, maar voor 22 november wil hij wel met Halsema en Marijnissen om de tafel. Bos benadrukt steeds dat hij de mogelijkheid van een links kabinet open houdt. Ook Marijnissen is voor een links blok.
Een linkse coalitie is gezien de huidige opiniepeilingen niet haalbaar. PvdA, SP en GroenLinks halen daarin rond de 65 zetels. Ook een rechts kabinet van CDA en VVD zou momenteel niet mogelijk zijn. Daarom speculeren VVD-politici en media al volop over een minderheidskabinet.
Premier Balkenende reageerde daar terughoudend op. Hij zei „de mogelijkheid van een minderheidskabinet niet de meest aantrekkelijke gedachte” te vinden. Balkenende hecht aan voldoende draagvlak in het parlement.
ChristenUnielijsttrekker Rouvoet vindt een minderheidskabinet maar niks. „Armoedig om daar op dit moment mee te komen. Een minderheidskabinet komt er alleen in een noodgeval; als er echt geen andere mogelijkheden meer zijn. Ik vind het een minachting van de kiezer om dat nu reeds voor te stellen. En zeker als dat komt van een partij, de VVD, die zelf in de peilingen op zwaar verlies staat.”
Een linkse coalitie ziet Rouvoet ook niet zitten: „In zo’n coalitie heeft de ChristenUnie niets te zoeken.” Op een uitnodiging van GroenLinkslijsttrekker Halsema om hierover nog voor de verkiezingen de mogelijkheden te verkennen, zit hij niet te wachten. „Ik heb begrepen dat het linkse etentje op zondag plaats moet vinden. Die dag houd ik me bezig met andere dingen.”