Beëdiging Uribe gaat gepaard met geweld
De ultra-rechtse politicus Alvaro Uribe is woensdag beëdigd als president van Colombia. Enkele minuten voor hij de eed aflegde, waren er bij het parlementsgebouw twee explosies te horen, die aan zeker dertien mensen het leven kostten. Zeker 24 personen raakten volgens de politie gewond.
Vermoedelijk ging het om met springstof gevulde gasflessen die de linkse guerrillabeweging FARC gebruikt. In zijn inaugurele rede beloofde Uribe de FARC en andere guerrillabewegingen uit te schakelen.
De regering in Bogota had ongekende veiligheidsmaatregelen genomen. Ruim 20.000 militairen, politiemensen en andere veiligheidsmedewerkers waren in de opperste staat van paraatheid gebracht om acties van de FARC te voorkomen.
Eerder op de dag waren enkele bommen in Bogota ontploft, onder meer voor een militaire academie. Kort na het incident kon de Colombiaanse politie nog niet zeggen wie er achter de explosies zaten. Er vielen zeker drie gewonden.
Het luchtruim boven Bogota is woensdag de hele dag gesloten. Colombiaanse helikopters cirkelen voortdurend boven het centrum van de stad en krijgen bij patrouilles in de lucht de steun van Amerikaanse verkenningsvliegtuigen.
Rond het presidentiële paleis en de congresgebouwen in Bogota zijn tien veiligheidszones ingericht. Alle voertuigen worden uit het centrum van de stad geweerd en voor gastankers is de hele stad verboden gebied.
De zakenman Uribe volgt Andres Pastrana op als president van Colombia. Pastrana heeft zijn belofte om een einde te maken aan de al ruim vijftig jaar durende burgeroorlog in zijn land niet kunnen waarmaken. De rebellen van de FARC en het Nationale Bevrijdingsleger (ELN) en rechtse paramilitairen spelen een hoofdrol in die strijd. Begin dit jaar zegde Pastrana het vredesoverleg op met de FARC, de belangrijkste guerrillabeweging, nadat die groepering verscheidene vooraanstaande politici had gegijzeld.
Uribe dankte zijn zege in de presidentsverkiezingen van juni vooral aan de toezegging dat hij met harde hand zou optreden tegen de FARC en het ELN. Hij wil het budget voor defensie drastisch verhogen en wil meer militaire steun van de Verenigde Staten in de strijd tegen de drugshandel. Zowel de linkse rebellenbewegingen als paramilitaire groepen financieren hun strijd voor een groot deel met de drugshandel. Kort voor zijn installatie maakte Uribe echter duidelijk dat van hem geen wonderen mogen worden verwacht.
De vader van Uribe werd in 1983 gedood op zijn ranch door strijders van de FARC. Het afgelopen halfjaar hebben de rebellen driemaal tevergeefs geprobeerd Uribe uit de weg te ruimen.
De geheime politie meldde onlangs dat het twee complotten om de president tijdens diens installatie te doden, heeft ontdekt. Bij het ene complot zouden de rebellen een vliegtuig willen gebruiken om daarmee het presidentiële paleis binnen te vliegen. Het andere plan zou bestaan uit het bestoken van de presidentiële helikopter met mortiervuur.