„Vlamingen zijn gelovig, niet godsdienstig”
BRUSSEL - „Het geloof in God leeft. Niet meer, maar zeker ook niet minder dan tevoren. De godsdienst, het dienen van God, daarentegen kan op minder sympathie rekenen en is op sterven na dood.” Zo vat het Gentse marktonderzoekskantoor & Compagnie de resultaten samen van een groot onderzoek dat afgelopen zomer in België werd gehouden.
Het bedrijf stelde via een telefonische enquête meer dan 40 vragen aan 564 Nederlandstalige respondenten van 15 jaar en ouder in Vlaanderen en Brussel. Op basis daarvan probeerde & Compagnie „het geloof in Vlaanderen in kaart te brengen”, zo meldde het Vlaamse persbureau KerkNet woensdag.Meer dan de helft (53 procent) van de Vlamingen antwoordt volmondig ja op de vraag: „Beschouwt u zichzelf als gelovig?” Ongeveer 16 procent twijfelt en 31 procent zegt niet-gelovig te zijn.
Zowel christenen als niet-christenen bezoeken bij speciale gebeurtenissen (huwelijk, begrafenis) de kerk: 39,8 procent gaat zowel op kerkelijke feestdagen als bij speciale gebeurtenissen naar de kerk. Niet minder dan 40,8 procent van de Vlamingen gaat alleen naar een eredienst ter gelegenheid van een speciale gebeurtenis. Slechts 4,3 procent is alleen bij feestdagen in de kerk te vinden en 14,6 procent in geen van beide gevallen.
Dogma’s scoren slecht, is een conclusie van de onderzoekers. Of zoals ze het zelf formuleren: „Telkens wanneer de respondent het gevoel krijgt iets te worden opgelegd, krijgt hij het moeilijk.” Terwijl 55,6 procent gelooft dat er een God bestaat, meent slechts 36,2 procent dat God ook de wereld geschapen heeft; 42,6 procent gelooft in de hemel, maar slechts 24,7 procent gelooft dat daar engelen zijn.
De hypo rond ”De Da Vinci Code” blijkt een duidelijke invloed op de Vlamingen te hebben. Niet minder dan 74,3 procent (79,9 procent van de niet-gelovigen en 71,6 procent van de gelovigen) zegt dat de Rooms-Katholieke Kerk geschiedkundige gebeurtenissen bewust gewijzigd heeft of geheimhoudt.
Uitkomsten enquête
Het Gentse marktonderzoekkantoor & Compagnie bracht „het geloof in Vlaanderen” in kaart. Enkele resultaten:
- Jezus heeft bestaan (71 procent).
- Sommige mensen bezitten paranormale gaven (57 procent).
- Er is één enkele God (55 procent).
- Mozes heeft bestaan (54,4 procent).
- Alles wat gebeurt heeft een oorzaak (53,4 procent).
- De wereld is ontstaan na een oerknal (50,3 procent).
- Mohammed heeft bestaan (45,7 procent).
- Er zijn bovennatuurlijke krachten (43,2 procent).
- Er bestaat een hiernamaals (40,3 procent).
- Adam en Eva waren de eerste mensen op aarde (30,5 procent).
- Er is een hel (18,7 procent).
- De duivel bestaat (15,7 procent).
- Er zijn geesten en spoken (14,5 procent).