Economie

Zoeken naar goede boterham voor vissers

ZIERIKZEE - Eigenlijk vindt hij het te gek voor woorden. De vraag naar vis groeit, het aanbod is schaars. Tegen alle economische wetten in lukt het vissers echter niet een goede boterham te verdienen. Als voorzitter van het Visserij Innovatie Platform wil Bram Bierens daar verandering in brengen. Woensdagmiddag installeert minister Veerman het platform.

Frank van de Beek
15 November 2006 10:05Gewijzigd op 14 November 2020 04:17
ZIERIKZEE – Als voorzitter van het Visserij Innovatie Platform gaat Bram Bierens zich inzetten voor een rendabele Noordzeevisserij. Het platform krijgt voor de komende drie jaar 100 miljoen euro van minister Veerman. „Wij gaan het geld niet uitdelen. Daar
ZIERIKZEE – Als voorzitter van het Visserij Innovatie Platform gaat Bram Bierens zich inzetten voor een rendabele Noordzeevisserij. Het platform krijgt voor de komende drie jaar 100 miljoen euro van minister Veerman. „Wij gaan het geld niet uitdelen. Daar

Een ultieme poging om de Noordzeevisserij te redden. Zo karakteriseert Bierens het initiatief van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) om het Visserij Innovatie Platform (VIP) op te richten. Het platform moet op zoek naar een rendabele visserij op soorten zoals tong, schol, kabeljauw en paling. Kostenbesparingen en de omslag naar duurzame visserij zijn hoofddoelen, innovatie kan hiervoor oplossingen bieden.De minister vroeg hem persoonlijk de kar te trekken. Opvallend, Bierens is een echte landrot. Zo’n 35 jaar gaf hij leiding aan de CZAV, een coöperatieve aan- en verkooporganisatie van zaaiproducten, pootgoed en meststoffen voor Zuidwest-Nederland. „Als je in Zeeland woont, heb je al iets met vis. Ik ben echter geen vakdeskundige, maar daarvoor zullen ze me niet hebben gevraagd.”

Behalve Bierens zitten in het platform vertegenwoordigers uit de hele visserijketen. In het rijtje valt Stichting De Noordzee op, niet bepaald een vriend van vissers. „Met hun deelname proberen we maatschappelijk draagvlak te krijgen voor onze plannen. Bovendien ben ik niet bang voor iemand van de milieubeweging met verstand. Ze moeten dogma’s los kunnen laten.”

Op korte termijn gaat het platform zich inzetten voor energiebesparing, meer samenwerking, hogere kwaliteit en betere communicatie. Op langere termijn moeten projecten voor een betere rentabiliteit zorgen. Bijbehorende kreten zoals duurzaamheid, een kortere keten en gemengde visserij zijn de sector niet onbekend. „We steunen bewust ook projecten op de korte termijn. De sector moet immers de eerste vijf jaar wel overleven, wil je kunnen nadenken over de termijn van tien jaar.”

Hoewel Bierens zich op dit moment vooral oriënteert, vallen hem al wel zaken op. „Vissers zijn ondernemers, maar ook individualisten. Zo zijn er twee producentenorganisaties, de Nederlandse Vissersbond en de Federatie van Visserijverenigingen, die elkaar vliegen afvangen. Als zij zouden samengaan, zou dat de zeggingskracht van de vissers vergroten. Ik ga het proberen, al is het met onwillige honden moeilijk hazen vangen.”

De voorzitter verwacht veel van de techniek. „Voor het vangen van 1 kilo schol is op dit moment 4 liter gasolie nodig. Als je het brandstofverbruik kunt terugdringen, scheelt dat direct in de portemonnee. Ik praat de sector na door te zeggen dat er nog voldoende kostenbesparingen mogelijk zijn. Datzelfde geldt voor het terugbrengen van de bijvangst.”

De Zeeuw gaat binnenkort meer ballonnetjes oplaten. „Vissers zetten hun vangsten één keer per week op de veiling af. Waarom is er op maandag, dinsdag en woensdag geen aanvoer van verse vis? Kenners zullen mij ongetwijfeld allerlei argumenten voor de voeten gooien, maar ik ga blanco het gesprek aan.”

Minister Veerman geeft het platform voor de komende drie jaar in totaal 100 miljoen euro mee. „Dat is geen doekje voor het bloeden. De minister ziet de noodzaak in. Wij gaan het geld echter niet uitdelen. Daar zit de visserij niet op te wachten. Investeren om de subsidie is nooit succesvol. Eigenlijk moeten we met deze 100 miljoen het vijfvoudige verdienen.” Het platform gaat ingebrachte ideeën toetsen op rentabiliteit, duurzaamheid en kwaliteit.

Bierens verwacht niet dat alle innovaties uitstel van executie betekenen. „Ik ga niet zeggen dat wij de sector gaan redden. Maar als ik kijk naar vraag en aanbod moet er een boterham te verdienen zijn.”

De dalende quota ziet Bierens niet als een bedreiging. „Iedereen denkt dat de maximaal toegestane vangsthoeveelheden alleen maar zullen dalen. Maar wie zegt dat? De zee kan zich toch herstellen?”

De voorspelling in het gezaghebbende wetenschappelijke tijdschrift Science dat commerciële visserij vanaf 2048 niet meer mogelijk is, legt hij naast zich neer. „Als je over zo’n lange termijn praat, is zo’n onderzoek voor mij geen vaststaand gegeven. Roofbouw is inderdaad een bedreiging, daarom zoeken we naar duurzame methoden. De omgeving verandert voortdurend.”

De voorman ziet voldoende mogelijkheden, maar hij waarschuwt vissers die met de armen over elkaar wachten totdat de overheid in actie komt. „Denk niet dat iemand je redt. Dat kun je vergeten, zo werkt het nergens. Je zult zelf initiatieven moeten nemen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer