Meer inzicht in agressieve borstkanker
AMSTERDAM - Een eiwit dat er voor zorgt dat cellen aan elkaar kleven, ligt ten grondslag aan een agressief type borstkanker.
Dat schrijven onderzoekers Patrick Derksen en Jos Jonkers in het wetenschappelijk tijdschrift Cancer Cell dat vandaag is verschenen. Beiden zijn verbonden aan Het Nederlands Kankerinstituut-Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis.Het gaat om het eiwit E-cadherine. Verlies van dat eiwit leidt tot het zogeheten invasief lobulair carcinoom (ILC). Het gaat om kankercellen met een grote overlevingsdrang die snel uitzaaien. Ook stimuleren ze de vorming van nieuwe bloedvaten, aldus de onderzoekers. Zeker een op de tien borstkankerpatiënten heeft deze agressieve variant.
Voor het eerst ontwikkelden de onderzoekers een muismodel, waarbij ze het gen dat voor het betrokken eiwit codeert, wisten uit te schakelen in de borstkliercellen. Als het eiwit uiteenvalt, zaaiden de borstkankercellen in de muis uit.
„Van ILC is bekend dat de tumoren slecht reageren op de gebruikelijke chemokuren”, zegt Derksen. „Nu we begrijpen hoe dit type kanker ontstaat, kunnen we met het door ons ontwikkelde muismodel op zoek naar nieuwe behandelmethoden. We denken dat de ILC-cellen kunnen uitzaaien omdát ze kunnen overleven zonder hulp van buitenaf. De volgende stap is om te onderzoeken hoe dat werkt.”