Onderzoek naar hoge golven in Noordzee
DEN HAAG - Rijkswaterstaat onderzoekt of de storm vorige week woensdagochtend voor de kust van Schiermonnikoog daadwerkelijk golven van bijna 20 meter hoog heeft veroorzaakt. „Nooit eerder zijn daar golven van die hoogte geregistreerd”, liet een woordvoerder van Rijkswaterstaat dinsdagmiddag tegenover deze krant weten.
Normaal gesproken haalt Rijkswaterstaat een van de twee boeien met meetapparatuur -zo’n 10 kilometer uit de kust van Schiermonnikoog- pas aan het einde van het jaar binnen. Een schip om de boei op te halen, is echter nu al onderweg. „We zijn bijzonder nieuwsgierig of meetinformatie zoals die dinsdag naar buiten kwam klopt met de gegevens die de boei zelf heeft opgeslagen.” De meetapparatuur zal worden overgebracht naar een laboratorium in Den Haag en daar worden uitgelezen.Op woensdagochtend 1 november werden bij Schiermonnikoog om 3.20 en 3.30 uur golven van 17 meter gemeten. Om 8.20 en 8.30 uur bereikten ze zelfs een hoogte van 19,80 meter, zo leren de voorlopige gegevens van Rijkswaterstaat.
Oorzaak van de golfhoogten is volgens de woordvoerder van Rijkswaterstaat de noordwestelijke storm. „Ten noorden van ons land waaide stormwind in de volle lengterichting en duwde het water de Noordzee in. Op zo’n moment vormt de Noordzee een trechter. Het kan echter ook zijn dat zes of zeven golven precies op het goede moment bij elkaar zijn gekomen en samen die hoogte hebben bereikt. Maar dat lijkt me niet waarschijnlijk.”
Als de voorlopige meetuitslagen inderdaad kloppen, heeft zich volgens de zegsman van Rijkswaterstaat een unicum voorgedaan. „Dergelijke hoge golven zijn in de Noordzee geen uitzondering, maar dan praten we over een veel noordelijker gelegen gebied, waar de bodem op 100 meter diepte ligt. Net voor de kust van Schiermonnikoog is het echter niet dieper dan 20 meter. Een golf van 17 tot 20 meter hoog in dat gebied is het maximum dat theoretisch mogelijk is.”
Rijkswaterstaat hoopt op korte termijn de uitslag te hebben van de controle van de meetgegevens. Pas dan wil de organisatie ingaan op de mogelijke gevaren die zulke hoge golven -relatief dicht bij de kust- met zich meebrengen.
De storm van vorige week woensdag verbrak ook zonder extreme golfhoogten al records. De waterstand passeerde het zogeheten alarmpeil. Bij Delfzijl werd 4,83 meter boven NAP gemeten. Een hogere waterstand werd volgens het waterschap niet eerder in de provincie Groningen geregistreerd. Het vorige record stamt uit 1905. Toen bereikte het water een hoogte van 4,60 meter boven NAP.
De eerste najaarsstorm van dit jaar leidde ook tot schade aan zeedijken in Delfzijl. Een reddingsboot van Ameland ging in de storm ten noorden van Rottummerplaat drie keer over de kop. Toen de reddingsboot bij de vrachtvaarder lag die in problemen was geraakt, greep een zware golf het reddingsschip.
De hoge golven zorgden vorige week ook voor een ander effect. Het schuim dat van de koppen van de golven afwaaide, is door de storm door de lucht gemengd. Door de stijgende lucht boven het warme zeewater werd het zeezout uit het schuim opgenomen door de buien die later boven Nederland vielen. Auto’s en vensters vertoonden witte vlekjes van opgedroogd zout.