Kennis over moslimnaaste onontbeerlijk
Titel: ”Mohammed of Christus?”
Auteur: de commissie Allochtonen van het Deputaatschap voor Evangelisatie van de Gereformeerde Gemeenten (red.), Woerden, 2006
Pagina’s: 74
Prijs: € 3,50 (excl. verzendkosten). Voor bestellingen: 010-450 59 95 of aeschouten@kliksafe.nl.
Iedereen in Nederland komt moslims tegen, in de buurt, op het werk, in het openbaar vervoer… Maar hoe gaan we om met deze naaste? Wat weten we van hen en van hun geloof? Onder verantwoording van het Deputaatschap voor Evangelisatie van de Gereformeerde Gemeenten verscheen het boekje ”Mohammed of Christus?” dat veel informatie biedt voor een zeer lage prijs. In de ontmoeting met moslims is het van belang kennis te hebben van hetgeen zij geloven en van wat hen beweegt. Daarom wordt in zeven hoofdstukken een aantal belangrijke aspecten aan de orde gesteld. In de ruime kantlijn van de bladzijden staat steeds een korte uitwerking van belangrijke begrippen en kernpunten. Ieder hoofdstuk eindigt met een samenvatting. De gespreksvragen, opdrachten en stellingen verrijken het boekje en maken het geschikt voor gebruik op +16-verenigingen.
Een moslim gelooft dat Mohammed de grootste profeet is die ooit op aarde heeft geleefd. Mohammed, geboren rond 570 in Mekka, groeit op in een heidense sfeer. Al jong is hij wees en wordt hij door familie opgevangen. Later trouwt hij met een rijke weduwe en ontvangt hij een eerste openbaring, door de verschijning van de profeet Gabriël. Mohammed wordt tot profeet geroepen. Een leven vol preken en strijden volgt.
In het jaar 610 krijgt Mohammed een eerste openbaring van Allah zelf: in de lucht ziet hij brandende letters. Aangemoedigd door een neef ziet Mohammed het als zijn taak het Arabische volk de goddelijke openbaring door te geven. In een apart hoofdstuk in het boekje wordt aangetoond dat de Koran wat betreft ontstaan, inhoud en positie niet met de Bijbel te vergelijken is. Soera 7, een gedeelte uit de Koran dat op een stuk uit de Bijbel lijkt, wordt geplaatst naast Genesis 3.
Tussen het christendom en de islam zijn overeenkomsten. Dat blijkt bij de beschrijving van het leven van Jezus (Isa): een maagdelijke geboorte, een zondeloze Isa. De verschillen overheersen: Isa is een belangrijk profeet, maar niet de Zoon van God… er is geen plaats voor het lijden en sterven als Borg. Het leven van een moslim kent belangrijke verplichtingen om het geloof vorm te geven. De zogenoemde vijf zuilen van de islam, waaronder belijdenis, gebed en vastenmaand, worden kort uitgewerkt in het boekje.
De islam is een vreedzame religie, beweren verschillende westerse en islamitische geleerden. In het hoofdstuk ”Hoe heilig is de djihaad?” wordt onderzocht of het gebruik van geweld behoort tot de oorsprong van de islamitische religie of dat het alleen een zaak is van latere fanatici.
De schrijvers trekken lijnen naar de huidige tijd door de politieke aspecten van de islam en het evangeliseren onder moslims te bespreken. Van belang blijkt het kennen van de bijzonderheden van de cultuur. Heel praktisch wordt ingegaan op de vraag wat je wel en niet moet doen als je een moslim thuis uitnodigt! Een discussie over het verschil tussen de Koran en de Bijbel zal niet veel goeds opleveren. In een gesprek over geloof is tact en wijsheid nodig. Een liefdevolle benadering kan onder Gods zegen tot eeuwig heil leiden. En… iedereen in ons land komt moslims tegen.