Binnenland

Vergoeding voor ex–verdachten Hofstadgroep

DEN HAAG (ANP) – De rechtbank in Rotterdam heeft dinsdag de vrijgesproken ex–verdachten in de zaak rond de Hofstadgroep een schadevergoeding toegewezen. Die vielen over het algemeen veel lager uit dan de verdachten hadden geëist.

7 November 2006 15:26Gewijzigd op 14 November 2020 04:15

De vijf betrokkenen dienden eerder hoge claims in, oplopend tot ruim 1,6 miljoen euro. Van deze hoogste eis honoreerde de rechtbank slechts een bedrag van ruim 72.000 euro.De rechtbank kende een wat hoger bedrag toe dan de standaardvergoeding voor de dagen dat de eisers in voorarrest hadden gezeten. Redenen hiervoor waren de zware verdenking van betrokkenheid bij terrorisme en alle media–aandacht. Ook vergoedde de rechter het inkomen dat de vrijgesproken mannen tijdens hun gevangenhouding hebben gemist.

Vergoedingen voor het kopen van een nieuw huis, een nieuwe auto, een nieuwe voornaam en het missen van salaris en andere inkomsten in de toekomst, wees de rechtbank af. De eisers hadden hierom gevraagd, omdat ze vrezen dat ze als voormalig terrorismeverdachte geen werk meer kunnen krijgen.

Het Openbaar Ministerie (OM) verzette zich tijdens de behandeling van de schadeclaims nog tegen de gevraagde vergoedingen. De vijf mogen dan vrijgesproken zijn, maar de rechtbank heeft in het vonnis wel vastgesteld dat zij dicht tegen het terreurnetwerk de Hofstadgroep hebben aangezeten, redeneert justitie.

De ex–verdachten zaten in een enkel geval langer dan een jaar in voorarrest. Hun arrestatie volgden in de dagen na de moord op Theo van Gogh, op 2 november 2004, gepleegd door de spil van de Hofstadgroep, Mohammed B. De inlichtingendienst AIVD zette het OM op het spoor van de verdachten.

In andere terrorismezaken kregen voormalige verdachten relatief hoge schadevergoedingen, gezien de aard van de verdenking. Volgens officier van justitie Alexander van Dam verschilden die zaken echter op wezenlijke onderdelen van de Hofstadzaak.

In de andere processen zijn vrijwel nooit mensen veroordeeld, omdat in die zaken geen concrete strafbare feiten zijn gepleegd. In de Hofstadzaak waren dat, behalve de moord op Van Gogh, het bestoken van de politie met handgranaten en wapenbezit.

De rechtbank legde in het Hofstadproces aan andere verdachten straffen tot vijftien jaar cel op. Mohammed B. werd schuldig verklaard maar kreeg geen straf, omdat hij reeds levenslang had voor onder meer de moord op Van Gogh. De veroordeelde leden van de Hofstadgroep hebben evenals het OM hoger beroep aangetekend. De behandeling hiervan begint in januari.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer